Menu

Noi si Diabetul 2018

Pentru al 3-lea an consecutiv, la inceputul lunii noiembrie am celebrat Ziua Internationala a Diabetului prin organizarea conferintei dedicate copiilor si tinerilor cu diabet zaharat insulinodependent.

Citeşte mai departe ...

Noi si Diabetul 2017

Sâmbătă, 11 noiembrie 2017, Asociația Sprijin pentru Diabet a organizat cea de-a doua ediție a conferinței ”Noi și diabetul”. Un așteptat prilej de a ne reîntâlni și de a ne bucura de această revedere. Un mai bun prilej de a marca Ziua Mondială a Diabetului (14 noiembrie) nici că se putea...

Dr. Mihaela Vlăiculescu a pregătit și susținut o conferință-maraton, care a durat mai mult de șase ore care a adus în atenție subiecte interesante pentru toți participanții (peste 500, de pe tot cuprinsul tarii !), adulți și părinți de copii cu diabet de tip I (dulcinei, cum ne place tuturor să îi alintăm). În cadrul conferinței au fost prezentate noutățile în tratamentul diabetului de TIP 1 și au fost împărtășite, totodată, experiențele pacienților. Adevărul este că, de la descoperirea insulinei, din anii 1921-1922, managementul diabetului TIP 1 a avut o evoluție dinamică. În ultimii ani accentul a fost pus pe îmbunătățirea calității vieții pacientului cu diabet TIP 1, care să devină una normală, fără teama de hipoglicemie și cu mai puține înțepături pe zi. Această normalitate poate fi obținută în prezent cu ajutorul tehnologiei, este o certitudine. Lucrul acesta ar fi posibil pentru toți pacienții cu diabet TIP 1, dacă statul român ar lua decizia de a subvenționa dispozitivele atât de necesare. Vitale, am putea spune.

Chiar dacă, în prezent, nu există un tratament pentru vindecarea diabetului TIP 1, există dispozitive medicale cu ajutorul cărora copilul, tânărul sau adultul cu diabet TIP 1 pot să obțină un echilibru glicemic cât mai bun și să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă. Alături de pompa de insulină, cel mai important dispozitiv medical necesar în managamentul diabetului TIP 1 este senzorul de monitorizare continuă a glicemiei. Astfel, cu ajutorul tehnologiei medicale, copiii cu diabet TIP 1:

… pot merge în siguranță la grădiniță sau la școală;

… pot rămâne să doarmă la prieteni sau bunici;

… își pot monitoriza glicemia în timpul unei activități sportive;

… pot dormi liniștiți, în siguranță, pentru că alarma senzorului va alerta părintele în caz că valoarea glicemiei este prea mică.

Iar părinții acestor copii nu mai trăiesc sub amenințarea unei come hipoglicemice.

Temele prezentate și dezbătute în cadrul conferinței au atins zone de maxim interes pentru participanți:

  • Esențial în diabetul zaharat de TIP 1 (Dr. Mihaela Vlăiculescu, Dr. Mirela Rebenciuc Leonte)

  • Perspectiva pacientului: Ce fac daca copilul meu varsă? (Dana Stroescu),

  • Sarcina și diabetul zaharat TIP 1 (Dr. Mihaela Vlăiculescu). Shared experiences ( Raluca Preda, Gabriela Stoica)

  • Bolile autoimune asociate diabetului zaharat TIP 1 (Dr. Cătălina Niculescu)

  • Diabetul fără gluten (Mihnea și Geanina Mocanu)

  • Dieta Low Carb în managementul diabetului (Cora Sanda)

  • Exercițiul fizic în diabetul zaharat TIP 1 (Dr. Mihaela Vlăiculescu, Ionuț Drăgan)

În finalul conferinței, Gabriela Airinei, pacientă cu diabet TIP 1, alături de soțul ei, Cristian, au anuntat copiii castigatorii a zece sisteme de monitorizare continuă a glicemiei. Sistemele au fost achiziționate cu fondurile strânse în cadrul proiectului ”Da, și eu pot! - Turul României pe bicicletă”. Mulțumim Gabi, mulțumim Cristi pentru efortul vostru si pentru implicare!

Pe parcursul celor șase ore de conferință dulcineii noștri au avut la dispoziție spații de joacă și relaxare, spectacole de teatru de marionete și magie precum și animatori care s-au ocupat de întreținerea atmosferei. Le mulțumim tuturor!

Conferința a fost transmisă integral de eHealthRomania.com pe pagina Facebook Sanatate in era digitala. Mulțumim, Lucian Ioniță!

MULTUMIM SPONSORILOR fara de care aceasta manifestare nu ar fi fost posibila

ROCHE ROMANIA

SANOFI AVENTIS

NOVO NORDISK

 

Multumim participantilor cu standuri SteviElle, Real Romanesc si Schar Romania

Multumim Lucian Ionita ca ai dus in eter toata informatia si ai facut posibil ca toti cei care nu au putut participa direct sa fie totusi acolo, impreuna cu noi (vezi aici si aici)

Si nu in ultimul rand, MULTUMIM TUTUROR VOLUNTARILOR care au facut ca acest eveniment sa fie unul de succes - parinti ai copiilor cu diabet, tineri cu diabet, elevi si studenti care au investit timp si suflet in cauza noastra.

Multumim Doamnelor Carmen Victoria Barloiu si Constanta Urzeala, donatoare fidele de DEDICATIE si PASIUNE ale Asociatiei noastre !

 

Citeşte mai departe ...

Noi si Diabetul 2016

NOUTATI SI TEHNOLOGII AVANSATE IN MANAGEMENTUL DIABETULUI  ZAHARAT TIP 1

A mai trecut un an și a venit din nou luna Noiembrie și o dată cu ea momentul în care ne adunăm cu toții pentru a dezbate și împărtăși bunele și relele din lupta cu DIABETUL.  14 Noiembrie reprezinta Ziua Internationala a Diabetului, ziua in care vorbim si aflam cat mai multe despre diabet. Este o zi pe care o celebram impreuna, personal medical si pacienti. In acelasi timp aceasta zi e dedicata educatiei populatiei generale in ceea ce priveste cauzele si posibilitatea de prevenire a diabetului ( vorbim aici de diabetul zaharat tip 2). 

In acest sens, al diseminarii informatiei atat de necesare pentru ingrijirea diabetului insulinodependent, anul acesta am deschis  seria conferintelor dedicate pacientilor cu diabet zaharat tip 1. Conferinta cu tema Noutati si tehnologii avansate in managementul diabetului zaharat tip 1 s-a desfasurat sub auspiciile  si cu sprijinul Asociatiei Sprijin pentru Diabet, la Hotel Ramada  Parc. Întâlnirea a fost un real succes și încă o dovadă că împreună ( echipa medicala – pacienti – comunitate ) suntem mai puternici.

Deschiderea întâlnirii a constituit un moment de familiarizare (pentru noii veniți) și reafirmare (pentru participanții „veterani”) a valorilor promovate de Asociația „Sprijin pentru Diabet” și a platformei pe care aceasta o susține: Viața e dulce și fără zahăr!

Prezentările au avut în prim plan teme de actualitate la nivel internațional. Am inceput cu uimitoarea istorie a evoluției metodelor și instrumentelor de măsurare a glicemiei, a administrării insulinei dar am aruncat si o privire scurtă către viitorul ce bate la ușă și care ne va aduce în doar câțiva ani primul pancreas artificial! A urmat o interesantă analiză și discuție referitoare la modul în care înțelegem să ne satisfacem foamea: rațional sau emoțional? Prezentarea a fost presărată cu bune practici și lucruri de care să ținem seama pentru a evita mâncatul emoțional, unul dintre factorii dezvoltarii obezității. A urmat un subiect fierbinte și extrem de actual, respectiv senzorii de monitorizare a glicemiei și mai ales aplicarea telemedicinii în ingrijirea pacienților cu diabet zaharat. In final s-au detaliat și explicat pe înțelesul tuturor atitudinea in situatii de urgent des intalnite in managementul Partenerul care a facut posibila sustinerea acestei manifestari a fost Roche Romania, sustinator declarat si dedicat al pacientilor cu diabet si al Asociatiei noastre (pentru mai multe proiecte derulate cu sprijinul Roche Romania vezi http://www.sprijinpentrudiabet.ro/index.php/activitati/tabara-dulcineilor).

În tot acest timp, „dulcineii” au petrecut momente frumoase și s-au implicat în activități si jocuri specifice vârstei alături de Albă-ca-Zăpada și Superman. După prânz, când prezentările s-au sfârșit a urmat ca cei mai mici participanți să „cucerească” sala principală de conferințe, care s-a transformat pe rând în teatru, scenă de concert și sală de sport. Împreună cu trupa „Little impro” cei mai curajoși dintre copii au luat parte la un show de teatru-improvizație, alături de carismatica Corina „dulcineii” au dansat și cântat cele mai cunoscute melodii ale artistei pop. La final, spre deosebire de părinții ce erau deja obosiți, cei mici au avut încă suficientă energia să alerge, să joace rațele și vânătorii și să deseneze.

Conferinta a fost si punctul de lansare a proiectului "Da, si eu pot !". Gabriela, tanara cu diabet zaharat tip 1, impreuna cu sotul ei, Cristian, vor face turul Romaniei pe bicicleta demonstrand nu doar ca diabetul nu ii impiedica sa faca miscare dar si ca sa daruiesti este o minune. Fondurile pe care le vor strange ca urmare a actiunii lor vor fi donate pentru achizitia de sisteme de monitorizare continua a glicemiei pentru copii cu diabet insulinodependent. 

Intreaga manifestare nu ar fi fost posibila fara ajutorul VOLUNTARILOR Asociatiei, medici si parinti ai copiilor cu diabet, o mare familie, parte a comunitatii  cu diabet insulinodependent.

Prezentator si moderator al discutiilor a fost dna Carmen - Victoria Barloiu, om de presa si parte integranta a comunitatii noastre. Carmela (asa cum ii spun copiii) este gazda noastra in tabara  de la Podu Dambovitei si un sustinator infocat al dulcineilor. 

Trebuie sa recunosc ca am avut emotii legate de numarul participantilor. Daca nu vor veni ? Daca vor veni mult mai multi decat cei inscrisi ? In final, am avut 250 participanti din toata tara , peste 60% au fost din afara Bucurestiului ccea ce demonstreaza nevoia de informatie a acestor pacienti / familii. Inițiativa trebuie continuată și extinsă deoarece reprezintă cel mai bun mod de a ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și familiile lor să primească informații de la specialiști în domeniu și să împărtășească între ei experienta în managementul acestei afecțiuni 

DIABETUL NU ESTE DECAT UN ALT MOD DE VIATA 

Citeste articolul de pe Stirile ProTV

Citeşte mai departe ...