Menu

Prezentul ... si cum arata viitorul

Prezentul ... si cum arata viitorul

Desi istoria glucometrelor se scria in urma cu doar 40 ani, ultimii 20 de ani au fost o revolutie in tehnologia folosita pentru managementul diabetului. In prezent avem glucometre care transmit datele catre calculator, glucometre care comunica cu un smartphone, senzori de glicemie, care asigura monitorizarea permanenta a glicemiei, pompe de insulina, care permit administrarea insulinei intr-un ritm adaptat particularitatilor fiecarui organism cu un numar mai mic de intepaturi, dispozitive care permit masurarea Hba1c la domiciliu si dispozitive care faciliteaza administrarea insulinei, port-uri (I-port Advance Injection Port de la Medtronic, Insuflon), permitand reducerea numarului de intepaturi zilnice. Avem la dispozitie si pen-uri care permit dozarea insulinei in fractiuni de 0.1 unitati, dar si pen-uri care memoreaza ultima doza de insulina pe care ai facut-o precum si ora administrarii.

Avem inclusiv solutii pentru telemonitorizare la distanta. Aplicatia Telemedicor permite transmiterea glicemiilor in timp real catre medicul diabetolog sau catre orice alta persoana implicata in managementul diabetului, permitand astfel ajustari ale tratamentului in timp util.

Noi directii in tehnologia comunicarii a inregistrat si compania Telcare Inc, care va inregistra un glucometru care va determina glicemia, o va transmite catre personalul medical si, in urma comunicarii, va afisa indicatiile de tratament pe ecran.

“Attention: This Is Your Car Speaking”

Medtronic si Ford au semnat in 2011 un accord de colaborare si dezvoltare a unui sistem care sa permita comunicarea CGMS cu “masina”, prin intermediul tehnologiei Bluetooth. Astfel, valorile oferite de CGMS vor fi afisate permanent pe tabloul de bord, sub ochii soferului dar si ai partenerului “din dreapta”

La inceputul acestui an Google a dezvaluit inceperea testarii prototipului sau de lentile de contact care monitorizeaza nivelul glicemiei in lacrimi si avertizeaza "purtatorul" cand aceasta depaseste anumite limite.

Lentila are aspectul (microscopic) al unui sandwich, intre cele 2 straturi regasindu-se senzorul, minuscul, si transmitatorul wireless.

Compania olandeza NovioSense incepe in 2014 cercetarea unui senzor similar, ce va aprecia nivelul glicemiei in lacrimi sub forma unui mic arc flexibil, ce se va plasa sub pleoapa.

Compania israeliana OrSense testeaza alta modalitate non-invaziva de testare a glicemiei, prin intermediul unei mansete aplicate la nivelul policelui.

Tatuajele nu mai sunt doar o forma de “arta” ci incep sa fie folosite in scopuri medicale. Astfel, exista cercetari in directia aprecierii glicemiei prin modificarea culorii tatuajelor. Colorantul galben-orange folosit la tatuare contine nanosenzori care absorb glucoza si isi modifica culoarea pigmentului. Pe masura ce glicemia creste culoarea tatuajului devine mai deschisa, scaderea glicemiei e semnalata de aparitia unei nuante mai intunecate. Desi modificarile de culoare sunt dificil de perceput cu ochiul liber, diferenta este enorma in momentul folosirii unei camera speciale.

In cele din urma viitorul ar arata asa : cumparam de la farmacia cea mai apropiata un sistem injector, asemanator cu un pen preumplut, prin intermediul caruia ne “auto-administram” colorantul/tatuajul o data pe saptamana; apoi, cu ajutorul unei camera-cititor, eventual cuplata cu un smartphone, ne apreciem glicemia ! Iar medicii vor prescribe ... tatuaje !

Fiecare dintre aceste "progrese" tehnice are beneficii majore dar si limite, pentru ca idealul, deocamdata, nu exista.

Asteptam cu toti, parinti, copii, tineri, personal medical, cu nerabdare si speranta in suflet pancreasul artificial sau bionic!