Menu

Gestionarea continua a valorilor glicemiei

Gestionarea continua a valorilor glicemiei

Scurt istoric al modalităților de gestionare a glicemiei

Monitorizarea glicemiei a evoluat, de-a lungul timpului, de la măsurarea unei valori o dată pe lună, în timpul internărilor periodice obligatorii în acele timpuri, cu ajutorul unor dispozitive de dimensiuni mari și care nu existau decât în anumite instituții medicale, până la dispozitive portabile, de dimensiuni foarte mici, cu precizii foarte bune ale măsurătorilor și care pot fi achiziționate, în zilele noastre, de către orice persoană care dorește un control bun al valorilor nivelului glucozei din sânge.

Cu toate acestea, nici măcar aceste aparate personale nu sunt suficiente, pentru că, de foarte multe ori, nu este de ajuns să se cunoască valoarea punctuală a glicemiei la un anumit moment dat din timp, ci este necesară monitorizarea continuă a acestor valori, pentru a putea vedea evoluția acestora și pentru a putea preveni eventuale crize hipo sau hiperglicemice, mai ales în cazul copiilor cu diabet zaharat de tip I, care prezintă fluctuații foarte mari.

Există, datorită evoluției tehnologiei, și astfel de dispozitive, care măsoară glicemia la intervale regulate de timp și afișează, pe un ecran distant, valoarea acesteia sub forma unui număr cât și un grafic al evoluției istorice acestor valori, ceea ce prezintă avantaje deosebite, dând posibilitatea adoptării unor măsuri proactive în vederea preîntâmpinării unor potențiale crize. Aceste dispozitive se numesc CGM, denumire ce vine de la ”Continuous Glucose Monitoring”.

Un dispzitiv CGM este compus, de obicei, din 3 subansamble: un senzor, un transmițător care se atașează pe acest senzor și un receptor distant. Senzorul și transmițătorul sunt atașate pe corp, iar receptorul trebuie să se afle în proximitatea acestora pentru a afișa valorile măsurate.

Există mai multe tipuri de astfel de sisteme CGM, însă cel produs de firma americană Dexcom este cel mai potrivit a fi folosite de către copii datorită profilului redus al senzorului, al prezenței discrete și nedureroase a acestuia pe corp și a procesului de inserție mai puțin dureros și foarte rapid, comparativ cu celelalte sisteme. Totodată, acest CGM este și printre foarte puținele care sunt aprobate pentru a putea fi folosite de copii în vârstă de peste 2 ani.

Receptorul Dexcom este prevăzut cu un ecran pe care sunt afișate: valoarea actuală a glicemiei, tendința de modificare a acesteia (stagnare, creștere sau descreștere normală, creștere sau descreștere bruscă și creștere sau scădere violentă; aceasta este bazată pe ultimul set de valori recente, asupra cărora se aplică o formulă matematică), precum și graficul valorilor istorice ale glicemiei, valori care sunt păstrate pentru o durată de 90 de zile în memoria proprie a receptorului. Citirea datelor brute transmise de către senzor se face la un interval de 5 minute, urmând ca aceste date să fie prelucrate pe baza unor formule matematice și abia apoi să fie afișate pe ecranul receptorului, sub forma unui număr ce este rezultatul calculului efectuat. Faptul că măsurarea are loc în țesutul interstițial al corpului uman (unde este inserat senzorul), coroborat cu faptul că asupra valorilor citite sunt aplicate formule matematice duce la posibilitatea apariției unor erori la afișarea valorii glicemiei pe ecranul receptorului. Acest lucru duce la necesitatea folosirii glucometrului clasic (cel bazat pe măsurarea glicemiei din picătură de sânge) în tandem cu CGM-ul, pentru a face calibrarea acestuia din urmă.

Deși este o evoluție semnificativă față de sistemul ”clasic” de măsurare, sistemul CGM al Dexcom mai prezintă, totuși, un inconvenient ce-l face să nu fie sistemul perfect de gestionare a glicemiei: faptul că receptorul trebuie să se afle în apropierea ansamblului senzor-transmițător pentru a putea receționa datele transmise de acesta. În practică, această distanță nu poate depăși 15 metri în aer liber sau mai mult de câteva camere distanță în interiorul clădirilor.

Având în vedere această îngrădire, cauzată de limitarea tehnologiei actuale de transmisie prin unde radio, a apărut ideea creării unui sistem care să conecteze receptorul Dexcom la internet, în vederea transmiterii datelor citite către un website care să fie accesibil persoanelor ce au în supraveghere un pacient cu diabet. Există mai multe inițiative în acest sens, însă cel mai complet, stabil și matur sistem este ”NightScout”. Nightscout a apărut ca urmare a nevoii unor părinți de a le permite copiilor lor să aibă aceleași libertăți ca ale altor copii de vârsta lor și de a nu fi prea insistenți și invazivi în relația lor cu proprii copii cu diabet. Suprevegherea discretă și de la distanță dă un sentiment de libertate copilului, care nu se mai simte presat și îngrădit de prezența permanentă a părintelui, dar se simte totodată protejat și în siguranță, știind că glicemia este gestionată de către un adult.

Există, totodată, nenumărate mărturii ale unor părinți care sunt deosebit de recunoscători inventatorilor acestui sistem pentru situații în care folosirea sistemului Nightscout a dus la prevenirea unor situații cu potențial fatal; în foarte multe cazuri părinții aflați la serviciu au transmis personalului didactic din grădiniță sau școală să administreze alimente cu conținut de carbohidrați rapizi copiilor care se află la ore înainte de apariția hipoglicemiilor severe, evitându-se astfel situații foarte neplăcute care, în lipsa Nightscout, ar fi fost rezolvate doar prin apelarea la serviciile medicale de urgență și ajungerea la spital.

Pe scurt, sistemul Nightscout funcționează astfel: receiverul Dexcom citește datele de glicemie, telefonul uploader le preia și le transmite către un website de internet. Acest website cu valorile glicemie poate fi vizualizat, apoi, de la distanță, de pe orice dispozitiv cu acces la internet și pe care rulează un browser.

Cealaltă componentă esențială pentru buna gestionare a valorilor glicemiei este pompa de insulină. Din punct de vedere istoric, evoluția a fost de la administrarea dozelor zilnice de insulină cu seringa clasică – procedură foarte dureroasă și inconfortabilă, dat fiind faptul că este nevoie de mai multe doze pe zi, trecând pe la pen-urile de insulină – care sunt instrumente medicale foarte delicate, ce pot administra foarte precis cantitățile necesare de insulină într-un mod foarte puțin sau deloc dureros și ajungând la pompele de insulină, care sunt, de fapt, minicomputere ce analizează nivelul glicemiei din corp, cantitatea de carbohidrați ingerată și propune utilizatorului o anumită doză de insulină în funcție și de insulina care mai este deja prezentă în corp.

Un avantaj deosebit de important, mai ales în cazul copiilor, este faptul că prezența pompei îi permite acestuia să mănânce ce vrea, când vrea (în limite rezonabile și ținând cont de principiile alimentației sănătoase, valabilă pentru toată lumea, nu doar pentru cei cu diabet), știut fiind faptul că, de obicei, copiii sunt mai pofticioși.

Un alt avantaj îl reprezintă și eliminarea disconfortului creat de înțepăturile zilnice și repetate de mai multe ori pe zi pentru administrarea dozelor de insulină.

Există multe tipuri de pompe de insulină pe piață, cercetarea tehnologică aducând pe piață, la intervale din ce în ce mai scurte, dispozitive din ce în ce mai discrete și mai pline de facilități. Dintre toate acestea, două tipuri de pompe de insulină trebuie menționate: Omnipod – o pompă foarte mică, fără fir și Animas Vibe, o pompă de insulină ce este perfect integrată cu sistemul CGM Dexcom. Animas Vibe folosește datele transmise de sistemul Dexcom în luarea deciziilor de calcul al dozei de insulină necesară pe care o propune utilizatorului, acest sistem integrat apropiindu-se foarte mult de funcția ideală de ”pancreas artificial”.

Ce presupune instalarea Nightscout

Instalarea sistemului Nightscout presupune mai multe etape:

  • achiziționarea unui telefon mobil cu posibilitate de conectare la internet (denumit în continuare ”uploader”, de la rolul acestuia de a ”urca” datele citite de la senzorul de glicemie către o bază de date din internet). Telefonul trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a fi compatibil cu sistemul Nightscout: să aibă sistem de operare Android (versiune mai nouă de 4.0), portul USB să fie de tip OTG (sau USB-host) și să aibă o capacitate a bateriei destul de mare astfel încât să permită și alimentarea receptorului Dexcom pentru o perioadă de timp rezonabilă (cel puțin 4-6 ore) și să aibă acces la internet
  • achiționarea unui cablu USB OTG care să conecteze telefonul uploader cu receptorul Dexcom
  • achiziționarea unei huse care să țină împreună sistemul compus din telefonul uploader, receptorul Dexcom și cablul OTG și care să îl ferească de șocuri mecanice sau de apă și să prevină ruperea cablului sau a porturilor USB ale celor două dispozitive electronice
  • instalarea unei aplicații gratuite pe telefonul uploader, aplicație care este disponibilă în magazinul GooglePlay și care este denumită ”NightScout” și configurarea acesteia
  • configurarea bazei de date, a serverului de hosting a website-ului și instalarea aplicației de afișare a valorilor glicemiei
  • achiziționarea unui smartwatch Pebble este o etapă opțională, dar foarte utilă. Valoarea glicemiei poate fi vizionată pe orice fel de dispozitiv cu acces la internet pe care poate rula un browser de web, însă ceasul Pebble oferă modalitatea cea mai naturală de a cunoaște valorea glicemiei fără a face un efort suplimentare
  • conectarea CGM Dexcom cu pompa de insulină Animas Vibe – sistemul CGM Dexcom este perfect integrat cu pompa de insulină Animas Vibe, ceea ce înseamnă că aceste două componente vor face ca viața persoanei cu diabet să fie foarte apropiată, din punct de vedere al alimentației, de cea a unui om care nu are această afecțiune. Prezența pompei de insulină scutește, de asemenea, și de necesitatea înțepării cu pen-ul de insulină de mai multe ori pe zi, scăzându-se disconfortul asociat cu această procedură

Costuri pentru instalarea Nightscout, Dexcom și AnimasVibe

Costurile pentru instalarea Nightscout în sistem integrat cu pompa de insulină AnimasVibe și sistemul CGM Dexcom pot varia în funcție de valoarea componentelor, astfel:

Componenta Pret Observatii
Pompă de insulină Animas Vibe Nu se cunoaște Prețul nu este afișat pentru publicul larg, acesta fiind un dispozitiv medical
Sistem CGM Dexcom 960 EURO pentru starter kit + 240 EURO / lună set de 4 senzori Nu există reprezentanță oficială a Dexcom în România, prețul este pentru un magazin online al reprezentanței din Olanda. În România prețul starterkitului este de aproximativ 2000Euro la un magazin online.
Telefon uploader Între 600 și 3500 RON Dintre toate telefoanele compatibile, cel mai folosit este Motorola MotoG (~900RON). Poate fi folosit orice telefon care respectă cerințele (OS Android v>4.0, port USB OTG sau USB-host, baterie de capacitate suficientă). Exemplu: Sony Xperia M, Samsung Galaxy S2, S3, S4, S5, etc.
Abonament de date pentru uploader În funcție de tipul de cartelă sau abonament GSM La alegerea tipului de cartelă / abonament de date trebuie să se țină cont de faptul că aplicația Nightscout transmite date din 5 în 5 minute, un volum de 30MB pe zi fiind considerat acoperitor pentru aceasta
Cablu USB OTG Între 10 și 50 RON Cablul trebuie ales în funcție de tipul de port al telefonului (miniUSB sau microUSB), tipul de port al receiverului Dexcom (microUSB) și carcasa în care va sta sistemul
Husă / carcasă În funcție de tipul de telefon În general se folosesc huse sau carcase personalizate, realizate prin printare 3D, în funcție de tipul de telefon uploader
Aplicație Nightscout pentru telefonul uploader Gratuită Se instalează din magazinul GooglePlay
Baza de date și hosting website Gratuit În general se folosește o bază de date găzduită gratuit la mongolab.com și webhosting gratuit de la Microsoft Azure, însă este posibilă instalarea bazei de date și a serverului web pe orice sistem cu acces la internet care poate fi folosit pe post de server
Smartwatch Pebble 800 RON Ceasul Pebble costă, în România, 800 RON. Prețul pentru Europa, pe siteul oficial getpebble.com este, însă, de 120 EURO. Prețul pentru SUA poate ajunge și la 50$ (în cazul reducerilor), dar costă, în mod obișnuit, 100$.

Articol scris de Bogdan Gorescu, tatal unui dulcinel in varsta de 3 ani la debutul diabetului.

Media