Menu

Programul de monitorizare a glicemiei

Asociatia  Sprijin pentru Diabet anunta inceperea inscrierilor in proiectul castigat prin Programul de granturi "Raiffeisen Comunitati" 2016, sustinut de Raiffeisen Bank.

Asa cum de altfel stiti  inca de cand  v-am  cerut  sprijinul  pentru  votarea  proiectului, adevaratii castigatori ai acestui  proiect  vor  fi  7 copii  insulinodependenti (diabet zaharat tip 1).

Sistemul de  monitorizare  continua a glicemiei  Dexcom impreuna cu xDripul vor permite  eliminarea  intepaturilor  multiple in degetelele  copilasilor insulinodependenti, vor oferi  siguranta detectarii in timp real  a hipoglicemiilor  si  tratarea acestora,  vor permite parintilor  sa urmareasca  glicemia  copiilor si cand se afla  la  distanta de acestia (ei la serviciu si copiii la gradinita / scoala) si sa sune, daca  este cazul, insotitorul copiilor care sa actioneze  conform situatiei de fapt. 

Daca  dulcinelul  dumneavoastra are  intre 1  si  14 ani  si va doriti  acest  sistem de monitorizare  a glicemiei, va asteptam sa  depuneti dosarul  la sediul Asociatiei Sprijin pentru Diabet (Strada Sfantul Petru Tei nr 60A, sector 2, Bucuresti). Procedura de inscriere presupune depunerea dosarului medical al copilului, completarea unui chestionar privind cunostinte de baza in ingrijirea diabetului la copil si sustinerea unui interviu cu familia si copilul (in functie de varsta). Dosarul medical trebuie sa contina analize incepand cu debutul diabetului, internari (daca au fost necesare), date despre eventualele afectiuni asociate, ultimele analize efectuate, Hba1c efectuata periodic, schema actuala de insulina precum si jurnalul cu glicemii/doze insulina/carbohidrati.

Inscrierile se fac incepand de luni, 24 octombrie, pana joi, 27 octombrie, in intervalul orar 14:00-16:00, dar si vineri 28 octombrie, in intervalul 8.30-13.00

Nu conteaza ca nu sunteti din Bucuresti sau membri ai asociatiei noastre, proiectul se adreseaza copiilor din toate judetele Romaniei

Pentru mai multe informatii nu ezitati sa sunati la numarul de telefon 021.6191281 intre orele 8.00 si 16.00. 

Vor avea prioritate:

 • - nevoia medicala, din punct de vedere al evolutiei diabetului la momentul depunerii dosarului
 • - varsta copilului, si anume copiii sub 6 ani, al caror echilibru glicemic este mai greu de obtinut
 • - asocierea cu boala celiaca
 • - hipoglicemiile severe sau frecvente
 • - valoarea hemoglobinei glicate care ne arata tabloul echilibrului/dezechilibrului glicemic
 • - notiunile de baza de educatie medicala a parintilor in managementul diabetului si a situatiilor de urgenta
 • - capacitatea  de  intelegere a functionarii acestui sistem de monitorizare continua a glicemiei, stiut fiind faptul ca neintelegerea  acestuia poate  fi sursa de esec si pericol in insasi gestionarea  diabetului
 • - disponibilitatea  de  a veni  la sediul Asociatiei ori de cite ori acest lucru este solicitat pentru buna desfasurarea a proiectului.

Reusim impreuna sa facem 7 familii  sa uite de frica hipoglicemiei sau de teama de a-si lasa copiii singuri, monitorizindu-i atent de la distanta. Si pentru asta multumim Raiffeisen Bank!

Citeşte mai departe ...

Telemedicina pentru copilul insulinodependent 2016

Proiect finantat de Fundatia Vodafone Romania , prin programul Connecting for Good

Beneficiari : copii cu diabet zaharat tip 1

Localizare: National

Anul lansarii : 2016

Buget : 270 000 lei

Scopul proiectului : Largirea accesului la tehnologii inovatoare, ce combina sisteme avansate de tratament al diabetului cu comunicarea in timp real cu cadrele medicale, integrate prin intermediul telemedicinii. Tehnologia mobila pune astfel la dispozitia personalului medical si pacientilor informatii complexe, individualizate, pe baza carora vom putea conduce demersul terapeutic la un nivel superior fata de standardul actual. Proiectul déjà in derulare demonstreaza ca acest sistem este viabil, poate deveni o realitate si va schimba progosticul acestei boli prin facilitarea obtinerii unui echilibru glicemic inca din copilarie, facand posibila o viata cu diabet fara complicatii.

Problema: Copiii cu diabet isi injecteaza insulina de 4-6 ori pe zi, adica fac peste 150 injectii lunar, mai mult de 1800 injectii pe an si cate intr-o viata? Parintii ajusteaza acest tratament salvator dar periculos prin masurarea glicemiei prin 8-12 intepaturi in deget intr-o zi, peste 300 intepaturi lunar, mai mult de 3500 intr-un an si cate intr-o viata? Si toate acestea doar pentru a pastra glicemia la valori cat mai aproape de normal pentru ca glicemiile mari cauzeaza complicatii cu prognostic vital.In Romania sunt inregistrati in prezent 3061 copii cu diabet zaharat tip 1. Fondurile alocate pentru ingrijirea lor acopera doar 3-4 teste glicemie zilnic (in loc de 8-12, cate sunt necesare). Senzorii de glicemie nu sunt disponibili.Resursele umane si tehnologice sunt insuficiente pentru suportul medical, educational si emotional al acestor mici pacienti si familiilor lor

Solutia: TELEMEDICINA face posibila liberalizarea vietii, includerea armonioasa a managementului diabetului in viata copiilor insulinodependenti, facand din diabet doar o rutina, nu o impovarare. Copiii urmariti prin telemedicina sunt usor acceptati in crese sau gradinite, pot participa la excursii, tabere cu colegii lor, indiferent de ora lor de masa sau meniu. Practica medicala actuala in bolile cronice se bazeaza pe luarea de decizii terapeutice pe baza informatiilor retrospective. In diabet, insa, acest lucru inseamna zile, chiar luni petrecute pe valori glicemice periculoase pana la efectuarea unei schimbari in tratament. Proiectul nostru permite acest lucru zilnic, la fiecare ora, minut, ori de cate ori este nevoie, la cea mai mica crestere sau scadere de glicemie, minimalizand riscul complicatiilor pe termen lung si reducand catre zero riscul urgentelor. 

Resurse și echipamente:

 • 3 medici, 2 asistente, 1 psiholog
 • continuitate pentru 5 pompe de insulină și consumabile pentru 12 luni pentru copiii pana in 7 ani din editia 2015 a proiectului
 • 40 sisteme de telemedicina finantate si mentinute functionale, active, cu inregistrarea datelor 24 / 24, 7/7 
 • consumabilele aferente pentru 11 luni pentru 20 sisteme de telemedicină;
 • 1 aparat pentru măsurarea hemoglobinei glicate;
 • 1 server pentru integrarea si sustinerea tuturor datelor derivate din dispozitivele de telemedicina pentru cele 40 de sisteme finantate, disponibil insa pentru toate celelalte sisteme de telemedicina sustinute de Asociatie.  

Rezultate:

 • 25 de copii implicati in mod direct
 • 20 copii cu continuitate in functionarea si intretinerea activa a sistemului de telemedicina de peste 1 an si jumatate ( copiii din faza initiala a proiectului)
 • 40 de familii implicate indirect, parinti, frati si bunici care participa acum la ingrijirea copilului cu diabet si carora sistemul de telemedicina le-a schimbat viata
 • Ingrijire medicala de inalta calitate, interactiune facila cu echipa medicala de ingrijire, in orice zi, la orice ora
 • Cresterea calitatii vietii copiilor si familiilor implicate
 • Zero spitalizari in care cauza principal este diabetul 
 • Zero accidente glicemice precum convulsii sau coma hipoglicemica
 • Toti copiii implicati in sistemul de invatamant prescolar si, respectiv, scolar
 • Zero copii neintegrati in comunitatea prescolara din cauza fricii de hipoglicemie  sau nepotrivirii programului de insulinoterapie si mese cu programul institutiei prescolare sau cu orar prelungit

Pentru mai multe detalii despre desfasurarea proiectului nostru va invitam sa accesati povestea proiectului.

Citeşte mai departe ...

Tuturor care ati directionat 2 %

Multumim toturor celor care au directionat 2% din impozitul anual pentru activitatile Asociatiei Sprijin pentru Diabet.

Acest fapt inseamna ca ne sunteti parteneri in proiecteke si activitatile derulate, alaturi e copii si parintii lor, si ca ne ajutati sa demonstram ca:

Viata e dulce si fara zahar

Citeşte mai departe ...

O noua insulina – o noua oportunitate!

Insulina degludec, comercializata sub denumirea comerciala Tresiba, reprezinta o noua generatie de insuline bazale cu o durata de actiune ultra-lunga, cu un profil aparent plat (fara varf de actiune) si stabil. Dupa administrarea subcutanata, insulina degludec formeaza local depozite din care se absoarbe lent si continuu in circulatie, asigurand o durata de actiune de peste 42 ore la adulti, sugerand ca intarzierea administrarii acestei insuline fata de ora uzuala de administrare nu va avea efecte majore asupra profilului glicemic, comparativ cu insulinele bazale actuale si oferind posibilitatea administrarii in orice moment al zilei si la ore diferite in zile diferite, fara a compromite echilibrul glicemic sau a majora riscul de hipoglicemii.
Citeşte mai departe ...

Telemedicina pentru copilul insulinodependent

Scopul proiectului: Largirea accesului la tehnologii inovatoare, ce combina sisteme avansate de tratament al diabetului cu comunicarea in timp real cu cadrele medicale, integrate prin intermediul telemedicinii, punand astfel bazele pentru medicina de precizie, bazata pe inovatie si personalizare in domeniul diabetului pediatric.

Citeşte mai departe ...

Greutatea corporala si diabetul tip 2

Greutatea corporala influenteaza nefavorabil riscul de afectare cardiaca la pacientii cu diabet zaharat tip 2. Altfel spus, cu cat este mai mare indicele de masa corporala (IMC) al unei persoane, cu atat mai mare este riscul sau de afectare cardiaca.
Citeşte mai departe ...