Menu

Noi si Diabetul 2016

NOUTATI SI TEHNOLOGII AVANSATE IN MANAGEMENTUL DIABETULUI  ZAHARAT TIP 1

A mai trecut un an și a venit din nou luna Noiembrie și o dată cu ea momentul în care ne adunăm cu toții pentru a dezbate și împărtăși bunele și relele din lupta cu DIABETUL.  14 Noiembrie reprezinta Ziua Internationala a Diabetului, ziua in care vorbim si aflam cat mai multe despre diabet. Este o zi pe care o celebram impreuna, personal medical si pacienti. In acelasi timp aceasta zi e dedicata educatiei populatiei generale in ceea ce priveste cauzele si posibilitatea de prevenire a diabetului ( vorbim aici de diabetul zaharat tip 2). 

In acest sens, al diseminarii informatiei atat de necesare pentru ingrijirea diabetului insulinodependent, anul acesta am deschis  seria conferintelor dedicate pacientilor cu diabet zaharat tip 1. Conferinta cu tema Noutati si tehnologii avansate in managementul diabetului zaharat tip 1 s-a desfasurat sub auspiciile  si cu sprijinul Asociatiei Sprijin pentru Diabet, la Hotel Ramada  Parc. Întâlnirea a fost un real succes și încă o dovadă că împreună ( echipa medicala – pacienti – comunitate ) suntem mai puternici.

Deschiderea întâlnirii a constituit un moment de familiarizare (pentru noii veniți) și reafirmare (pentru participanții „veterani”) a valorilor promovate de Asociația „Sprijin pentru Diabet” și a platformei pe care aceasta o susține: Viața e dulce și fără zahăr!

Prezentările au avut în prim plan teme de actualitate la nivel internațional. Am inceput cu uimitoarea istorie a evoluției metodelor și instrumentelor de măsurare a glicemiei, a administrării insulinei dar am aruncat si o privire scurtă către viitorul ce bate la ușă și care ne va aduce în doar câțiva ani primul pancreas artificial! A urmat o interesantă analiză și discuție referitoare la modul în care înțelegem să ne satisfacem foamea: rațional sau emoțional? Prezentarea a fost presărată cu bune practici și lucruri de care să ținem seama pentru a evita mâncatul emoțional, unul dintre factorii dezvoltarii obezității. A urmat un subiect fierbinte și extrem de actual, respectiv senzorii de monitorizare a glicemiei și mai ales aplicarea telemedicinii în ingrijirea pacienților cu diabet zaharat. In final s-au detaliat și explicat pe înțelesul tuturor atitudinea in situatii de urgent des intalnite in managementul Partenerul care a facut posibila sustinerea acestei manifestari a fost Roche Romania, sustinator declarat si dedicat al pacientilor cu diabet si al Asociatiei noastre (pentru mai multe proiecte derulate cu sprijinul Roche Romania vezi http://www.sprijinpentrudiabet.ro/index.php/activitati/tabara-dulcineilor).

În tot acest timp, „dulcineii” au petrecut momente frumoase și s-au implicat în activități si jocuri specifice vârstei alături de Albă-ca-Zăpada și Superman. După prânz, când prezentările s-au sfârșit a urmat ca cei mai mici participanți să „cucerească” sala principală de conferințe, care s-a transformat pe rând în teatru, scenă de concert și sală de sport. Împreună cu trupa „Little impro” cei mai curajoși dintre copii au luat parte la un show de teatru-improvizație, alături de carismatica Corina „dulcineii” au dansat și cântat cele mai cunoscute melodii ale artistei pop. La final, spre deosebire de părinții ce erau deja obosiți, cei mici au avut încă suficientă energia să alerge, să joace rațele și vânătorii și să deseneze.

Conferinta a fost si punctul de lansare a proiectului "Da, si eu pot !". Gabriela, tanara cu diabet zaharat tip 1, impreuna cu sotul ei, Cristian, vor face turul Romaniei pe bicicleta demonstrand nu doar ca diabetul nu ii impiedica sa faca miscare dar si ca sa daruiesti este o minune. Fondurile pe care le vor strange ca urmare a actiunii lor vor fi donate pentru achizitia de sisteme de monitorizare continua a glicemiei pentru copii cu diabet insulinodependent. 

Intreaga manifestare nu ar fi fost posibila fara ajutorul VOLUNTARILOR Asociatiei, medici si parinti ai copiilor cu diabet, o mare familie, parte a comunitatii  cu diabet insulinodependent.

Prezentator si moderator al discutiilor a fost dna Carmen - Victoria Barloiu, om de presa si parte integranta a comunitatii noastre. Carmela (asa cum ii spun copiii) este gazda noastra in tabara  de la Podu Dambovitei si un sustinator infocat al dulcineilor. 

Trebuie sa recunosc ca am avut emotii legate de numarul participantilor. Daca nu vor veni ? Daca vor veni mult mai multi decat cei inscrisi ? In final, am avut 250 participanti din toata tara , peste 60% au fost din afara Bucurestiului ccea ce demonstreaza nevoia de informatie a acestor pacienti / familii. Inițiativa trebuie continuată și extinsă deoarece reprezintă cel mai bun mod de a ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și familiile lor să primească informații de la specialiști în domeniu și să împărtășească între ei experienta în managementul acestei afecțiuni 

DIABETUL NU ESTE DECAT UN ALT MOD DE VIATA 

Citeste articolul de pe Stirile ProTV