Menu

Noi si Diabetul 2017

Noi si Diabetul 2017

Sâmbătă, 11 noiembrie 2017, Asociația Sprijin pentru Diabet a organizat cea de-a doua ediție a conferinței ”Noi și diabetul”. Un așteptat prilej de a ne reîntâlni și de a ne bucura de această revedere. Un mai bun prilej de a marca Ziua Mondială a Diabetului (14 noiembrie) nici că se putea...

Dr. Mihaela Vlăiculescu a pregătit și susținut o conferință-maraton, care a durat mai mult de șase ore care a adus în atenție subiecte interesante pentru toți participanții (peste 500, de pe tot cuprinsul tarii !), adulți și părinți de copii cu diabet de tip I (dulcinei, cum ne place tuturor să îi alintăm). În cadrul conferinței au fost prezentate noutățile în tratamentul diabetului de TIP 1 și au fost împărtășite, totodată, experiențele pacienților. Adevărul este că, de la descoperirea insulinei, din anii 1921-1922, managementul diabetului TIP 1 a avut o evoluție dinamică. În ultimii ani accentul a fost pus pe îmbunătățirea calității vieții pacientului cu diabet TIP 1, care să devină una normală, fără teama de hipoglicemie și cu mai puține înțepături pe zi. Această normalitate poate fi obținută în prezent cu ajutorul tehnologiei, este o certitudine. Lucrul acesta ar fi posibil pentru toți pacienții cu diabet TIP 1, dacă statul român ar lua decizia de a subvenționa dispozitivele atât de necesare. Vitale, am putea spune.

Chiar dacă, în prezent, nu există un tratament pentru vindecarea diabetului TIP 1, există dispozitive medicale cu ajutorul cărora copilul, tânărul sau adultul cu diabet TIP 1 pot să obțină un echilibru glicemic cât mai bun și să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă. Alături de pompa de insulină, cel mai important dispozitiv medical necesar în managamentul diabetului TIP 1 este senzorul de monitorizare continuă a glicemiei. Astfel, cu ajutorul tehnologiei medicale, copiii cu diabet TIP 1:

… pot merge în siguranță la grădiniță sau la școală;

… pot rămâne să doarmă la prieteni sau bunici;

… își pot monitoriza glicemia în timpul unei activități sportive;

… pot dormi liniștiți, în siguranță, pentru că alarma senzorului va alerta părintele în caz că valoarea glicemiei este prea mică.

Iar părinții acestor copii nu mai trăiesc sub amenințarea unei come hipoglicemice.

Temele prezentate și dezbătute în cadrul conferinței au atins zone de maxim interes pentru participanți:

  • Esențial în diabetul zaharat de TIP 1 (Dr. Mihaela Vlăiculescu, Dr. Mirela Rebenciuc Leonte)

  • Perspectiva pacientului: Ce fac daca copilul meu varsă? (Dana Stroescu),

  • Sarcina și diabetul zaharat TIP 1 (Dr. Mihaela Vlăiculescu). Shared experiences ( Raluca Preda, Gabriela Stoica)

  • Bolile autoimune asociate diabetului zaharat TIP 1 (Dr. Cătălina Niculescu)

  • Diabetul fără gluten (Mihnea și Geanina Mocanu)

  • Dieta Low Carb în managementul diabetului (Cora Sanda)

  • Exercițiul fizic în diabetul zaharat TIP 1 (Dr. Mihaela Vlăiculescu, Ionuț Drăgan)

În finalul conferinței, Gabriela Airinei, pacientă cu diabet TIP 1, alături de soțul ei, Cristian, au anuntat copiii castigatorii a zece sisteme de monitorizare continuă a glicemiei. Sistemele au fost achiziționate cu fondurile strânse în cadrul proiectului ”Da, și eu pot! - Turul României pe bicicletă”. Mulțumim Gabi, mulțumim Cristi pentru efortul vostru si pentru implicare!

Pe parcursul celor șase ore de conferință dulcineii noștri au avut la dispoziție spații de joacă și relaxare, spectacole de teatru de marionete și magie precum și animatori care s-au ocupat de întreținerea atmosferei. Le mulțumim tuturor!

Conferința a fost transmisă integral de eHealthRomania.com pe pagina Facebook Sanatate in era digitala. Mulțumim, Lucian Ioniță!

MULTUMIM SPONSORILOR fara de care aceasta manifestare nu ar fi fost posibila

ROCHE ROMANIA

SANOFI AVENTIS

NOVO NORDISK

 

Multumim participantilor cu standuri SteviElle, Real Romanesc si Schar Romania

Multumim Lucian Ionita ca ai dus in eter toata informatia si ai facut posibil ca toti cei care nu au putut participa direct sa fie totusi acolo, impreuna cu noi (vezi aici si aici)

Si nu in ultimul rand, MULTUMIM TUTUROR VOLUNTARILOR care au facut ca acest eveniment sa fie unul de succes - parinti ai copiilor cu diabet, tineri cu diabet, elevi si studenti care au investit timp si suflet in cauza noastra.

Multumim Doamnelor Carmen Victoria Barloiu si Constanta Urzeala, donatoare fidele de DEDICATIE si PASIUNE ale Asociatiei noastre !