Menu

Primul centru de telemedicina in Diabetul Pediatric

Primul centru de telemedicina in Diabetul Pediatric

Telemedicina pentru copilul insulinodependent

Asociatia Sprijin pentru Diabet anunta lansarea proiectului Primul centru de telemedicina in Diabetul Pediatric finantat de Fundatia Vodafone Romania, prin Programul Connecting for Good.  Proiectul se adreseaza copiiilor cu diabet zaharat tip 1, cu varste cuprinse intre 1 si 14 ani, indiferent de domiciliu si de centrul de diabet unde sunt tratati, si isi propune cresterea accesului copiilor cu diabet insulinodependent la tehnologie performanta precum senzorii de glicemie integrati printr-un sistem de telemedicina pentru managementul diabetului. Folosirea acestei tehnologii conduce nu doar la o crestere a calitatii ingrijirii medicale a copiilor, cu obtinerea de rezultate medicale remarcabile dar si a calitatii vietii micilor pacientilor, care castiga astfel un grad ridicat de autonomie, pot participa la programe scolare si extracurriculare, pot ramane peste noapte la prieteni, lucruri care pot parea normale pentru orice copil dar imposibil de atins in siguranta de un copil cu diabet in absenta tehnologiei folosite in proiect.

Proiectul vizeaza extinderea utilizarii senzorilor de glicemie atat ca arie de acoperire, la nivel national, cat si ca numar de beneficiari. 

Intr-o boala in care consultatiile  si recomandarile medicale se bazeaza pana in acest moment pe analiza retrospectiva a datelor legate de glicemie din ultimele 3 luni, schimbam tactica si practicam o medicina in timp real, asa cum este si aceasta afectiune metabolica, in mod personalizat, individualizat si de finete maxima, dat fiind ca vorbim de copii. Urmarim astfel infiintarea si dotarea primului Centru National de Telemedicina in Diabet pentru a permite preluarea si urmarirea, intr-o prima etapa, a 50 de  copii insulinodependenti din intreaga tara, cu instruirea acestora si a familiior lor dupa curricula folosita pana in acest moment, dovedita eficienta in cadrul celor 2 proiecte deja derulate cu sprijinul Fundatiei Vodafone. Copiii vor fi urmariti in timp real si vor beneficia de dispozitive si ajustarea tratamentului timp de 3 luni. In perioada folosirii sistemului de telemedicina familia va invata notiuni esentiale legate de managementul diabetului, respectiv efectul diferitelor alimente asupra glicemiei, actiunea precisa a insulinei pe care o adminsitreaza copilului ( cand incepe se actioneze, ce durata de actiune are, cand este pericolul cel mai mare de scadere brusca a glicemiei), momentele din zi sau noapte in care copilul prezinta o sensibilitate excesiva la scaderi bruste ale glicemiei, etc. Cu aceste achizitii teoretice si practice cream familiei posibilitatea ingrijirii ulterioare corecte si mult mai informate a copilului.In acest interval de timp copilul va beneficia de ingrijire medicala de inalta calitate din partea a 2 echipe medicale ( echipa locala plus echipa de voluntari a Asociatiei) ce vor colabora si, folosind tehnologie de ultima ora, vor asigura  echilibrarea diabetului si crearea de achizitii, aptitudini practice ce vor permite mentinerea rezultatelor medicale pe termen lung. 

Copiii si familiile lor vor fi selectati in functie de:

 1. Indicatia medicala de automonitorizare glicemica, conform ghidurilor internationale de management al diabetului zaharat tip 1
 2. Prioritizarea nevoii medicale, din punct de vedere al evolutiei diabetului, in functie de gravitatea situatiei medicale si de riscul de complicatii al copilului
 3. Prezenta altor boli ce influenteaza major echilibrul, evolutia si tratamentul insulinic
 4. Cunostintele medicale ale familiei privind managementul diabetului si al situatiilor de criza in diabetul insulinodependent, evaluate printr-un chestionar de cunostinte.Date fiind aplicarea unor tehnologii avansate si participarea familiei la actul medical este necesar ca aceasta sa dovedeasca disponibilitate pentru efort intelectual, asimilarea informatiei  medicale si tehnice si cunostinte solide teoretice si practice privind managementul diabetului.
 5. Disponibilitatea si dorinta de a purta permanent, atasat de corp, senzorul glicemic. In cazul in care totusi vom intalni refuzul purtarii acestor dispozitive dupa inceperea proiectului, vor fi reevaluate cazurile inscrise initial si sistemul de telemedicina va fi transferat catre urmatorul candidat potrivit.
 6. Disponibilitatea de a participa la toate sedintele de educatie medicala terapeutica, teoretica si practica, privind managementul diabetului prin intermediul senzorului de glicemie organizate de Asociatia Sprijin pentru Diabet.  Adoptarea rapida a tehnologiei, fara o informare si pregatire prealabila, cu deprinderea abilitatilor tehnice necesare pentru manevrarea dispozitivelor, poate fi sursa de esec si pericol in implementarea inovatiei medicale. 
 7. Angajamentul de a completa cu rigurozitate jurnalele de monitorizare si de a respecta indicatiile de tratament ale medicului, precum si  obisnuinta parintelui / copilului de a tine o evidenta zilnica a glicemiilor, dozelor de insulina, evenimentelor deosebite, ce permite o privire de ansamblu si faciliteaza integrarea informatiei. Jurnalul trebuie sa dovedeasca aptitudinile parintelui de a asimila informatiile si de a le coordona, cu scopul final de a conduce corect terapia cu insulina.

In cazul depasirii numarului de 50 beneficiari potentiali, vor constitui criterii de departajare urmatoarele:

 • varsta copilului, copiii sub 6 ani avand prioritate ca urmare a dificultatii obtinerii unui echilibru al diabetului la aceasta varsta si vulnerabilitatii lor la variatiile glicemiei ,  
 • prezenta de hipoglicemii frecvente si neresimtirea clinica a acestora; 
 • labilitatea glicemica, respectiv alternanta valorilor glicemice mici cu valori mari, fara o cauza aparenta, in conditiile in care parintele a ajustat corespunzator insulina administrata,
 • dezechilibrul glicemic apreciat prin intermediul analizei hemoglobina glicata, si efortul facut de familie si copil pentru a corecta aceasta situatie

Dosarele candidatilor se depun la sediul Clinicii de Diabet DiabNutriMed (Strada Sfantul Petru Tei nr 60A, sector 2,zona Barbu Vacarescu – Cartierul Tei), Bucuresti, in perioada 10 – 20 iulie 2017, intre orele 9-15, urmand ca pe 26 iulie candidatii selectati sa fie anuntati. 

Dosarul medical trebuie sa contina analize incepand cu debutul diabetului, internari (daca au fost necesare), date despre eventualele afectiuni asociate, ultimele analize efectuate, HbA1c efectuate periodic, schema actuala de insulina precum si jurnalul cu glicemii/doze insulina/carbohidrati. O data cu depunerea dosarului parintii vor completa un chestionar de cunostinte de ingrijire a diabetului si vor participa la un interviu privind situatia medicala a copilului. Dosarele nu pot fi trimise prin posta sau prin email, nu pot fi transmise prin intermediari, este esential ca familia si mai ales persoana care ingrijeste copilul sa fie prezenta la interviul medical de inscriere.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa apelati 021.6191281 -  Dr Mihaela Vlaiculescu sau Dr Catalina Niculescu, intre orele 9.00-17.00.  

Implementarea acestui proiect reprezinta un real progres medical si tehnologic in practica diabetologica pediatrica la nivelul Romaniei.

 


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/sprijinp/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 652

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/sprijinp/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 654