Menu

Ce poti face pentru a reduce riscul de diabet zaharat tip 2.

Ce poti face pentru a reduce riscul de diabet zaharat tip 2.

Nu puteti face nimic în ceea ce priveşte vârsta sau predispoziţia genetică. Pe de alta parte, ceilalţi factori care predispun la diabet, cum ar fi supraponderea, obezitatea abdominală, sedentarismul, obiceiurile alimentare şi fumatul, depind de dumneavoastra. Alegerea unui stil de viaţă sănătos poate preveni diabetul zaharat de tip 2 sau cel puţin să întârzie apariţia lui.

Dacă există cazuri de diabet în familia dumneavoastra, incercati să nu va îngraşati odată cu înaintarea în vărstă. Creşterea circumferintei abdomenului în special măreşte riscul de diabet, în timp ce activitatea fizică moderată va scădea acest risc. Acordati mai multa atentie dietei dumneavoastra: consumati produse cerealiere bogate în fibre şi legume în fiecare zi; omiteti din alimentaţie excesul de grăsimi animale şi dulciuri concentrate.

Completeaza formularul si calculeaza categoria de risc

Primele stadii ale diabetului tip 2 rareori determină simptome. Dacă scorul dumneavoastra este 12÷14 puncte va trebui să va reconsiderati activitatea fizică şi obiceiurile alimentare şi să fiti atent la greutate pentru a preveni diabetul. Va rugăm să contactati medicul diabetolog pentru analize şi sfaturi suplimentare.

Dacă ati totalizat 15 puncte sau mai mult trebuie să vi se măsoare glicemia (înainte de masă şi după masă) pentru a se vedea dacă aveti diabet fară simptome.

Indicele de masă corporală (IMC) este important pentru a vedea dacă o persoană are o greutate normală sau nu. Se calculează împărţind greutatea (kg) la pătratul înălţimii (m2).

Exemplu: o persoană care are 70kg şi 1,5m are un indice de masă corporală de 70kg/1,5m × 1,5m = 31,11kg/ m2.

Dacă IMC -ul este între 25-30 este recomandata scăderea în greutate sau măcar încercati să nu va îngraşati mai mult. Dacă IMC-ul este mai mare de 30 este esenţial să slăbiti, deoarece efectele adverse ale obezităţii nu vor intarzia să apară.