Menu

Primii pasi in tratamentul cu insulina

Primii pasi in tratamentul cu insulina

Medicul dumnevoastra diabetolog v-a recomandat insulinoterapia? Iata cateva informatii despre ce presupune insulinoterapia si precautiile pe care trebuie sa le respectati in cadrul acestei noi scheme de tratament a diabetului.

Persoanele cu diabet zaharat tip 2 au nevoie de insulina in anumite situatii. Astfel, exista persoane care necesita temporar tratament cu insulina, de exemplu doar la descoperirea bolii, pana la echilibrarea glicemiei, sau in conditiile unor afectiuni acute severe, precum infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, infectii severe, pneumonie, interventii chirurgicale. Pentru aceste persoane, tratamentul cu insulina este de cele mai multe ori temporar si instituirea lui, precum si intreruperea acestuia trebuie decise impreuna cu medicul diabetolog.

Pentru persoanele cu o vechime a diabetului de peste 10 ani (uneori chiar mai putin), cu valori ale glicemiei constant peste 200 mg/dl, imposibil de stapanit cu medicatie antidiabetica orala, cu complicatii importante ale diabetului (retinopatie severa, insuficienta renala, ulcer neuropat) sau cu alte afectiuni care contraindica tratamentul cu antidiabetice orale sau necesita precautii importante, precum ciroza hepatica, insulinoterapia ramane singura optiune de tratament a diabetului. Discutati cu medicul Dvs. care a fost indicatia de tratament cu insulina in cazul Dvs !

Tehnica de administrare a insulinei.
  • Agitati dispozitivul de injectare pentru omogenizarea insulinei ( daca insulina care v-a fost recomandata este sub forma de suspensie – tulbure)
  • Scoateti capacul dispozitivului de injectare (PEN) si pe cel al acului
  • Incarcati 2 unitati de insulina cu ajutorul butonului rotativ si apoi descarcati-le in aer pentru a verifica permeabilitatea acului
  • Stabiliti apoi, cu ajutorul aceluiasi buton , doza de insulina pe care o veti administra (pe care v-a recomandat-o medicul)
  • Faceti pliul cutanat, la nivelul abdomenului sau coapsei, dupa cum v-a fost recomandat
  • Introduceti acul la un unghi de 45 grade . In mod suplimentar, puteti da drumul pliului cutanat, daca vi s-a recomandat aceasta manevra
  • Introduceti insulina prin apasarea pistonului pana la capat
  • Mentineti acul in aceeasi pozitie inca 10 – 15 secunde, apoi retrageti-l lent.
  • Nu apasati, nu masati zona in care ati administrat insulina
  • Daca dupa retragerea acului ati constatat prezenta unei picaturi de sange la locul injectiei , reduceti intervalul de timp pana la masa si incercati sa evitati zona pentru injectiile urmatoare

Daca dupa retragerea acului ati constatat prezenta unei picaturi de insulina la locul injectiei, nu mai administrati inca o data insulina . La urmatoarea injectie, incercati sa retrageti acul mai lent si dupa un interval mai lung ( 15 – 20 secunde). Aceste situatii nu reprezinta urgente. Semnalati-le insa medicului Dvs la urmatoarea intalnire. Daca credeti ca nu ati administrat insulina corect sau complet, NU MAI ADMINISTRATI INCA O DATA INSULINA!Efectuati un test de glicemie si luati legatura cu medicul sau asistenta dumneavoastra cat mai curand.

Asistenta educatoare va va oferi si o seringa pentru administrarea insulinei, in cazul unei defectiuni a PEN-ului. Centrul de diabet va va pune la dispozitie ulterior un alt dispozitiv nou de injectare.

Dispozitivul de injectare, incarcat cu insulina, se pastreaza la temperatura camerei, cu evitarea locurilor extrem de calde/reci si a expunerii directe la soare. Nu va fi pastrat la frigider! Doar insulina de rezerva se pastreaza in frigider, pe usa acestuia sau in lada de fructe, la temperaturi de cca. 4 grade Celsius. La schimbarea cartusului de insulina, nu administrati insulina rece, direct de la frigider. Lasati cartusul sa se incalzeasca pana la temperatura camerei si abia ulterior adminstrati-va insulina.

Nu uitati sa evacuati aerul din fiecare cartus nou introdus in PEN.

Orice nelamurire sau neclaritate este obligatoriu sa o discutati cat de curand cu medicul sau asistenta educatoare care v-a instruit, telefonic sau prin vizita la centrul de diabet.

Nu majorati din proprie initiativa dozele de insulina. Cereti sfatul cadrelor medicale din centrul de diabet in acest sens !

Echipa medicala care va urmareste va va pune la dispozitie si materiale informative privind atitudinea corecta in cazul scaderii glicemiei (hipoglicemie).

Este foarte utila posibilitatea de a va autotesta glicemia la domiciliu. Daca sunteti in posesia unui glucometru, discutati cu medicul care sunt cele mai bune momente ale zilei in care sa efectuati testarea glicemiei.

Nu uitati de gustarea de la ora 22.00!! Este esentiala pentru a preveni scaderea glicemiei in cursul noptii.