Menu

Investigatii recomandate

Investigatii recomandate

Diabetul zaharat tip 2 este o afectiune metabolica a carei incidenta creste de la an la an, ca urmare a raspandirii supraponderii / obezitatii si instaurarii unui stil de viata sedentar si a unei alimentatii dezechilibrate, bazata in principal pe preparate de tip fast-food, snacks-uri si dulciuri concentrate.

De cele mai multe ori, diabetul zaharat se asociaza cu valori tensionale crescute (hipertensiune arteriala) si cresterea valorilor grasimilor sanguine (dislipidemie). Astfel, persoana cu diabet zaharat este supusa unui risc cardiovascular important. Infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare (arterita) sunt complicatii la nivel vascular ce pot apare la persoana cu diabet. De aceea, eforturile medicale, in acest moment, se adreseaza in principal prevenirii acestor complicatii.

In acest sens, persoana cu diabet zaharat trebuie sa beneficieze de un bilant al posibilei afectari a organelor “tinta” pentru diabet.

Examinarea fundului de ochi este recomandat a fi efectuata anual, sau la intervale de timp mai scurte la indicatiile specialistului, pentru surprinderea in stadii cat mai precoce a afectarii in cadrul afectiunii metabolice (retinopatie diabetica).

Analiza urinii pentru surprinderea microalbuminuriei, semnal precoce al afectarii renale, este recomandata a se efectua anual.

Profilul lipidic intregeste tabloul metabolic si cuprinde colesterolul total , fractiunile sale (colesterolul rau = LDL colesterol, colesterolul bun = HDL colesterol) si trigliceridele, o fractiune a grasimilor sanguine ce prezinta o “afinitate” deosebita pentru ficat, la nivelul caruia se depun determinand aparitia ficatului gras ( steatoza hepatica). Profilul lipidic trebuie repetat la 3-6 luni, in functie de valorile personale si recomandarile specialistului cardiolog sau diabetolog.Dupa atingerea valorilor-tinta, verificarea profilului lipidic poate fi facuta anual. Valorile ideale ale profilului lipidic pentru persoana cu diabet sunt:

  • Colesterol total – sub 175 mg/dl
  • LDL colesterol – adica colesterol rau – sub 100 mg/dl (pentru persoanele cu risc cardiovascular major, persoane care au suferit un infarct miocardic, persoane care au suferit deja o interventie coronariana – stent, bypass valoarea ideala este sub 70 mg/dl)
  • HDL colesterol – adica colesterol bun – peste 40 mg/dl pentru barbati, peste 50 mg/dl pentru femei
  • Trigliceridele nu trebuie sa depaseasca 150 mg/dl.

Profilul glicemic, constituit din valorile glicemiei a jeun, ale glicemiei la 2 ore dupa mesele principale (glicemie postprandiala) si valoarea hemoglobinei glicate HbA1c (ce ofera informatii asupra mediei glicemiilor din ultimele 3 luni) sunt parametrii pretiosi in aprecierea echilibrului glicemic. Repetarea hemoglobinei glicate este indicat a fi efectuata la fiecare 3 luni pana la echilibrarea diabetului, ulterior urmarirea ei poate fi facuta la fiecare 6 luni.

Valorile acidului uric sunt reprezentative pentru “functionarea” metabolismului proteinelor, semnalizand precoce predispozitia catre guta, ce survine destul de frecvent asociat cu cresterea ponderala.

La fel de importante sunt si valorile transaminazelor (TGO, TGP), atat pentru aprecierea existentei unei incarcari grase a ficatului cat si pentru conducerea tratamentului.

Nu uitati ! Hiperglicemia – dislipidemia – hipertensiunea arteriala constituie tabloul complex al sindromului metabolic, in care diabetul zaharat este doar o componenta.

Nu neglijati controlul tensiunii arteriale si tineti cont de faptul ca tensiunea arteriala tinta pentru persoana cu diabet este sub 140 / 80 mmHg.

Efectuati toate aceste controale in timp util si comunicati rezultatele analizelor medicului dumneavoastra. Cheia succesului este la Dumneavoastra!

Diabetul zaharat nu inseamna obligatoriu complicatii! Consultati regulat medicul diabetolog pentru prevenirea acestora!