Menu

Monitorizarea continua a glicemiei

Monitorizarea continua a glicemiei

Glicemia masurata cu glucometrul reprezinta doar un instantaneu, o poza a acelui moment, a acelui minut din viata noastra. Nu iti poate spune insa daca in urmatoarele minute glicemia va scadea sau creste si, mai ales, ce viteza va “adopta” aceasta evolutie ... De multe ori la determinarea hemoglobinei glicate HbA1c obtinem valori care nu concorda cu valorile glicemice determinate pe glucometru. Acest lucru este posibil, fara ca glucometrul sa fie defect, pentru ca monitorizand glicemia doar cu glucometrul nu “vedem” profilul complet al glicemiilor din cursul a 24 ore.

Monitorizarea continua a glicemiei (continuous glucose monitoring = CGM) este modalitatea de a masura si cunoaste in timp real, zi si noapte, valorile glicemiei. Aceasta metoda iti permite sa cunosti directia in care evolueaza glicemia ta, iti ofera informatii suplimentare asupra efectului alimentatiei, efortului, medicatiei, afectiunilor intercurente asupra glicemiei si face posibila emiterea unor alerte despre aparitia iminenta a unor valori de hipo- sau hiperglicemie.

Monitorizarea continua a glicemiei poate fi folosita atat la pacientii cu diabet zaharat tip 1 cat si la cei cu diabet zaharat tip 2. Beneficiile ei reale devin aparente mai ales atunci cand sistemul este folosit zilnic. Studiile arata ca folosirea constanta a CGM duce la o scadere a HbA1c de cca 0.5 %, in special la tineri si adulti.

Au indicatie de CGM pacientii care doresc sa atinga tinta HbA1c fara inmultirea hipoglicemiilor, pacientii care fac frecvente hipoglicemii sau nu resimt hipoglicemiile , acest fapt impiedicandu-i sa ajusteze / majoreze corespunzator dozele de insulina, cei care in mod intentionat, de frica hipoglicemiei, mentin un nivel constant ridicat al glicemiei precum si copiii, adolescentii si tinerii (datorita riscului crescut de hipoglicemie si, respectiv, stilului de viata “liberalizat”) dar si tinerele care intentioneaza sa devina mame.

Orice aparat pentru CGM (continuous glucose monitoring system = CGMS) este compus din 3 “tehnologii” care comunica intre ele:

  • Senzorul - este o unitate “consumabila”, aplicabila transcutanat pe abdomen, brat, etc ( de regula este nevoie de regiuni cu tesut subcutanat bine reprezentat, intocmai ca la locatiile favorite pentru administrarea insulinei, dar si de regiuni care nu sunt supuse traumatismelor in mod repetat, pentru a nu favoriza deplasarea / dezlipirea senzorului, precum zona curelei de la pantaloni).
  • Emitatorul - este un aparat reutilizabil, ce se aplica pe carcasa senzorului sau este inclus déjà in aceasta la anumite tipuri de CGMS si care transmite wireless datele referitoare la nivelul glicemiei masurat de senzor catre receptor.
  • Receptorul - aparat portabil care primeste si afiseaza datele referitoare la nivelul glicemiei.

Senzorul de glicemie masoara concentratia de glucoza interstitiala ( in vecinatatea vasului capilar, nu in interiorul sau ! ) la fiecare 10 secunde si o transforma intr-un semnal electric, afisand valoarea medie a acestor glicemii la fiecare 5 minute si arata tendinte si pattern-uri ale evolutiei glicemiei ( respectiv cat de repede si in ce directie evolueaza glicemia), nu doar valori glicemice instantanee.

In plus, CGMS are avantajul ca detecteaza si emite alerte atunci cand o valoare prag (setata de utilizator) pentru hipo- sau hiperglicemie a fost atinsa.

Tendinta evolutiva a glicemiei o arata sub forma unor sageti orizontale ( glicemie relativ stabila), verticale cu varf in sus ( glicemie cu tendinta la crestere) sau in jos ( glicemie cu tendinta la scadere ) sau sub forma unor sageti oblice ( tendinta lenta la crestere / scadere ).

Exista o diferenta intre glicemia capilara (determinata atunci cand masori glicemia in mod obisnuit, cu ajutorul glucometrului) si glicemia interstitiala; aceasta diferenta tine de timpul necesar pentru echilibrarea concentratiei de glucoza intre cele 2 compartimente: sange si interstitiu, denumit si "lag time biologic".

Astfel, valoarea glicemiei in capilar are nevoie de 5-10 minute pentru a se instala/stabiliza la nivel interstitial.

Acesta este motivul pentru care acest sistem nu inlocuieste glucometrul ! Aparatele necesita calibrare zilnic, in principiu o data la 12 ore. In plus este recomandata masurarea glicemiei capilare inaintea oricarei administrari de insulina precum si in caz de hipoglicemie dar si ori de cate ori glicemia indicata de senzor nu pare sa concorde cu realitatea.

Ca orice metoda inovativa aflata inca in perfectionare, monitorizarea continua a glicemiei are si plusuri si minusuri:

  • (MINUS) Este important ca oricine hotareste sa achizitioneze un CGMS sa aiba asteptari realiste ! Senzorul nu este pancreasul artificial, nu iti administreaza insulina, nici macar nu iti spune cata insulina sa iti administrezi; nu inlocuieste complet intepaturile din deget pentru glicemia capilara; poate emite alarme care iti intrerup somnul, poate afisa glicemii cu abatere destul de mare fata de glicemia capilara, mai ales atunci cand glicemia creste/scade foarte rapid; iti arata valori glicemice la care nu te asteptai ( varfurile glicemice postprandiale de pana la 300 mg/dl sunt prezente la 50-90 minute dupa masa, moment al zilei in care de obicei nu determinam glicemia). In plus, nu “rezolva” singur abaterile glicemice, necesita bune cunostinte teoretice si practice ale managementului diabetului dar si o buna comunicare cu medicul diabetolog din “echipa” care sa permita ajustari “din mers” ale insulinei, dietei si exercitiului fizic. Toate acestea sunt motive recunoscute de stress ce pot determina pacientii sa renunte la aceasta metoda de monitorizare glicemica.
  • (PLUS) Folosirea zilnica a senzorului scade durata, frecventa si severitatea hipoglicemiilor si ajuta la scaderea HbA1c (dovedit clinic mai ales la adulti) !
  • (MINUS)Costisitor, nu este oferit gratuit in cadrul sistemului de asigurari de sanatate din tara noastra.
  • (PLUS)Dezvaluie tabloul complet al variabilitatii glicemiei, permitand ajustari corecte ale dozelor de insulina si carbohidratilor.
  • (MINUS) Corespondenta intre valorile oferite de CGMS si valorile glicemiei capilare este de aproximativ 87-90%. Nu trebuie uitata nici abaterea “permisa” a glucometrelor, fata de glicemia plasmatica, de cca 10% , ce adauga si ea o variabila la imprecizia glicemiei oferite de CGMS.
  • (PLUS) Studiile arata ca circa 70% dintre copii sufera cel putin un episod hipoglicemic pe perioada noptii, durata acestuia putand atinge 50 minute. Monitorizarea continua a glicemiei ofera o sansa de 3 ori mai mare decat glucometrul de a decela hipoglicemiile nocturne.

Cu certitudine senzorul de glicemie reprezinta trecerea la un nivel superior in managementul diabetului. Pentru ca presupune o permanenta integrare a informatiei pe care o ofera in schema zilnica de insulinoterapie si dieta, este o alternativa pentru pacientii / parintii motivati, cu cunostinte solide, bine “implicati” in conducerea diabetului lor.