Menu

Sisteme pentru monitorizarea continua a glicemiei

Sisteme pentru monitorizarea continua a glicemiei

In acest moment pe piata internationala avem, in principal, trei sisteme dezvoltate pentru monitorizarea continua a glicemiei.

DEXCOM G4 Platinum

In febr 2014 FDA (US Food and Drug Administration) a extins aprobarea acestui senzor la grupa de varsta 2-17 ani (varianta Dexcom Pediatric), desi acuratetea sistemului la aceasta grupa de varsta pare sa fie putin redusa fata de adulti. Este primul CGMS aprobat pentru copii, aprobarea anterioara vizand exclusiv adultii (peste 18 ani). In varianta pentru copii este recomandata amplasarea senzorului la nivelul abdomenului si feselor (cadran supero-extern), dat fiind ca acestea au fost zonele testate si incluse in analiza datelor care a dus la aprobarea FDA.

Poate functiona in legatura cu pompe de insulina (Animas Vibe, Roche, Tandem). In plus, exista o colaborare cu firma producatoare a pompei-patch Omnipod pentru dezvoltarea unui pancreas artificial.

Nu are indicatie de folosire la gravide si pacienti aflati in hemodializa, pentru ca nu a fost studiat pe aceste grupuri de pacienti.

Necesita o perioada de “incalzire” de 2 ore la montarea fiecarui senzor, timp in care glicemia nu poate fi vizualizata decat prin intermediul glucometrului.

Transmitatorul are o arie de acoperire de aproximativ 6 metri, in principal in absenta oricarui obstacol intre emitator si receptor.

Evolutia glicemiilor e materializata sub forma unor sageti:

  • → Orizontala – daca glicemia e constanta sau nu variaza mai mult cu 1 mg/dl pe minut (adica cca 15 mg/dl in urmatoarele 15 minute)
  • ↗ Oblica in sus/jos ↘ – crestere/scadere glicemica usoara, cu 1-2 mg/dl pe minut ( in urmatoarele 15 minute glicemia poate fi mai mare/mica cu 30 mg/dl)
  • ↑ Verticala in sus /jos ↓ – crestere/scadere glicemica cu 2-3 mg/dl pe minut ( in urmatoarele 15 minute glicemia va creste/scadea cu 45 mg/dl)
  • ↑↑Sageata dubla verticala, in sus/jos ↓↓– glicemia creste/scade cu peste 3 mg/dl pe minut ( in urmatoarele 15 minute glicemia va creste/scadea cu peste 45 mg/dl)

Rezultatele monitorizarii si analiza complexa a datelor este posibila prin programul Dexcom STUDIO. Va recomand folosirea acestui sistem de raportare a glicemiilor si colaborarea cu medicul in interpretarea graficelor.

Pentru sistemul de monitorizare a glicemiei tip Dexcom exista posibilitatea de vizualizare de la distanta a glicemiei si evolutiei acesteia prin sistemul Dexcom SHARE. Acesta permite, prin intermediul unei conexiuni wireless, vizualizarea datelor afisate pe receptorul Dexcom de la distanta pe IPhone sau IPod Touch.

Alternativa este platforma NIGHTSCOUT (CGM in the Cloud) care permite si ea vizualizarea in timp real a datelor afisate de Dexcom pe un smartphone, tableta, computer sau smartwatch Peppble. Sistemul presupune atasarea la receptorul Dexcom a unui dispozitiv ce transmite datele legate de glicemie prin internet catre orice dispozitiv conectat la retea.

Medtronic MiniMed Guardian Real-Time

Sistemul de monitorizare continua a glicemiei oferit de Medtronic poate functiona independent (la pacienti fara pompa de insulina) sub forma sistemului Guardian Real-Time, dar si in combinatie cu o pompa de insulina, senzorul Enlite care are facilitatea afisarii valorilor si trend-urilor glicemice pe ecranul pompei de insulina.

Senzorul MiniMed Guardian Real-Time ofera alarme predictive, care te notifica cu pana la 30 minute inainte ca limitele hipo/hiper sa fie atinse (aceasta optiune a permis cresterea ratei de detectie a hipoglicemiei cu pana la 36%), alerte pentru cresterea ratei de variabilitate a glicemiei, alerte de trend glicemic pentru cat de repede si in ce directie a evoluat glicemia in ultimele 20 minute precum si alarme propriu-zise pentru hipo/hiper, atunci cand pragul acestor glicemii a fost atins.

Poate fi purtat in apa, rezista la adancimi de pana la 2.5 metri, timp de maxim 30 minute. Afiseaza glicemia la fiecare 5 minute, receptorul poate fi situat la maxim 1.8 m de emitator. Senzorul Enlite poate fi folosit 3 pana la 6 zile; dispozitivul de insertie este ergonomic, usor de manevrat. Necesita 4 teste de calibrare zilnic si este aprobat pentru folosire de la varsta de 16 ani.

Sistemul software CareLink Personal permite descarcarea online a datelor si analiza acestora.

MySentry Remote Diabetes Monitor

Medtronic a introdus si mySentry Remote Diabetes Monitor, un dispozitiv ce afiseaza informatiile de pe ecranul senzorului si pompei de insulina. Functioneaza impreuna cu sistemul Medtronic miniMed Paradigm Real-Time ( pompa + CGMS) si permite parintilor sau persoanelor care locuiesc impreuna cu persoane cu diabet sa vizualizeze glicemiile, si informatiile furnizate de pompa de insulina din alta camera, la distanta de copilul sau adultul ce poarta aceste dispositive. Monitorul emite aceleasi alerte ca si senzorul ( hipo/hiper, alerte predictive, alerte de trend, etc) sau pompa iar volumul alertei poate fi ajustat la nivelul dorit.FREESTYLE LIBRE Flash Glucose Monitoring System

Ultimul senzor aparut pe piata medicala la sfarsitul anului 2014 este cel oferit de Abbott – FreeStyle Libre Flash Glucose Monitoring System. Asa cum ii spune si numele (Flash) sistemul permite vizualizarea glicemiei in timp real doar in momentul in care receptorul este adus in imediata vecinatate a senzorului, nu in mod continuu precum Dexcom sau Enlite.

Senzorul se implanteaza pe partea dorsala a bratului si este activ timp de 14 zile. Nu necesita calibrare. Masoara glicemia la fiecare minut dar o afiseaza pe receptor doar in momentul scanarii . Citirea (scanarea) senzorului poate fi facuta si prin haine. La scanare obtineti valoarea actuala a glicemiei, trendul glicemic pentru urmatoarea perioada si graficul valorilor glicemice in cele 8 ore anterior citirii actuale.

Acest senzor nu “ofera” alarme!

C8 MediSensor Glucose Monitoring System

A fost un sistem ce presupunea determinarea glicemiei neinvaziv, folosind tehnica spectroscopiei Raman. Dispozitivul era atasat la nivelul abdomenului, cu o centura, si prin intermediul unei raze de lumina determina nivelul glicemiei prin aprecierea numarului moleculelor de glucoza in tesutul interstitial. Sistemul comunica wireless cu un smartphone pentru afisarea glicemiei. Dispozitivul a fost lansat in 2012 dar in 2014 C8 MediSensor a anuntat incheierea productiei si cercetarilor medicale legate de acest dispozitiv din motive financiare dar si organizatorice. Tehnologia a fost vanduta unei companii private care continua cercetarile.

GlucoWatch® Biographer

Dispozitiv de monitorizare a glicemiei de forma unui ceas, se purta la incheietura mainii si folosea un curent electric de mica intensitate pentru a “exprima”/extrage lichidul interstitial prin piele si a masura glicemia, pe care o afisa la fiecare 10 minute. Dezavantaje si limite : rezultate eronate in caz de transpiratie ( pielea trebuia sa fie uscata ptr ca aprecierea glicemiei sa fie posibila), iritatie cutanata, vezicule ( pot dura 1-2 saptamani) si durere in zona aplicarii, rezultate diferite fata de valoarea glicemiei capilare in peste 25% din masuratori, pauze neprogramate in regimul de functionare in peste 25 % din timpul de folosire, mai ales la schimbari de temperatura ( cum ar fi trecerea de la exterior la o camera cu aer conditionat), necesita o perioada de 2 ore de “incalzire” si apoi calibrare. FDA-ul a confirmat si avertizat ca valorile glicemice obtinute cu acest device difera cu mai mult de 30 % fata de valoarea capilara, in mai mult de 25% din timp, motiv pentru care acest dispozitiv a deschis un drum care a fost, cel putin deocamdata, abandonat.

GLucoTrack

Un alt model de senzor neinvaziv este dezvoltat de compania israeliana Integrity Applications sub numele de GlucoTrack. Se bazeaza pe o combinatie de tehnologii( ultrasunete, electromagnetica si termala), utilizate simultan pentru crestrea acuratetii in aprecierea glicemiei. A fost aprobat in Uniunea Europeana in 2013 si este asteptata lansarea pe piata in 2015. Glicemia este masurata la nivelul unui clip auricular (la nivelul lobului urechii).

Modulul auricular trebuie inlocuit si calibrat la fiecare 6 luni, rezultatul este anuntat verbal dar si afisat la nivelul ecranului.

Un sistem similar a fost conceput de Pendragon Medical, Elvetia. Senzorul numit PENDRA masoara impedanta electrica transcutanata, transformand-o in valoare glicemica si permite monitorizarea continua a glicemiei la nivelul antebratului inferior, fara sa necesite extractia fluidului tisular.

Aplicarea lui in viata reala a fost intunecata de diferentele mari intre valorile apreciate de senzor si cele la nivel capilar, de pana la 52%. Cercetatorii lucreaza pentru cresterea acuratetii acestei metode.

In plus, sunt in stadiu de cercetare bioimplanturi, dispozitive ce se implanteaza subcutanat printr-o interventie chirurgicala minora si asigura masurarea glicemiei pe intervale variabile de timp (1 an).

IN LOC DE INCHEIERE ... o scurta lectie ...

Desi in tara noastra aceasta modalitate de urmarire a glicemiei nu este foarte populara si educatia cadrelor medicale implicate in ingrijirea pacientilor cu diabet in ceea ce priveste monitorizarea continua a glicemiei lipseste in multe clinici medicale, discutati cu medicul dumneavoastra despre aceasta alternativa sau, macar, cautati un medic ce va poate prezenta acest sistem. Principalul dezavantaj al acestor sisteme de monitorizare il reprezinta costurile, in conditiile in care nu sunt decontate de casele de asigurari din tara.

NU UITATI! ASTEPTARI REALISTE!

Sistemul de monitorizare continua a glicemiei nu este pancreasul artificial, nu ne spune cata insulina sa facem, trebuie dublat cu glicemie capilara la ora de administrare a insulinei. DAR ofera avantajul vizualizarii trendului glicemiei, a varfurilor glicemice postprandiale, pe care in mod obisnuit nu le testam si, in plus, ofera oportunitatea selectarii anumitor alimente ce nu au un impact semnificativ asupra glicemiei.

PRECAUTII Senzorul, transmitatorul si receptorul trebuie scoase inainte de efectuarea RMN, CT, radiografii, PET si proceduri diatermice, deoarece caldura excesiva si campul magnetic pot deteriora senzorul. In plus, scanarea totala a corpului la aeroport (dar nu si folosirea aparatelor ce detecteaza doar metalele!) poate interfera cu functionalitatea senzorului si a pompelor de insulina. Comunicarea wireless nu functioneaza la parametrii ideali in apa (piscine, cada de baie), cand copilul doarme pe bratul pe care este montat senzorul, iar diferentele observate fata de glicemia capilara sunt mai mari decat cele observate la adult. Incercati sa pastrati o distant de maxim 6 m intre senzor si receptor pentru o comunicare optima intre transmitator is receptor. In cazul existentei de obstacole (pereti, etc) in transmisia undelor,aceasta distanta optima poate fi mai mica.

Administrarea de acetaminophen (paracetamol) poate interfera cu valorile apreciate de senzor, determinand afisarea de valori fals-crescute ale glicemiei. Gradul de inacuratete depinde de concentratia de paracetamol in sange si poate fi variabil intre persoane, de aceea este recomandata verificarea frecventa a glicemiei capilare in conditiile administrarii de paracetamol.

Cand diferenta intre valoarea afisata de senzor si cea obtinuta cu glucometrul din capilar este mai mare de 20% ( la valori glicemice oferite de senzor peste 80mg/dl) sau cu 20 puncte la glicemii sub 80mg/dl, atunci spalati mainile si repetati glicemia. Daca valoarea capilara nou obtinuta depaseste aceleasi limite ( peste 20% din valoarea oferita de senzor la valori glicemice peste 80mg/.dl sau peste 20 puncte daca glicemia este sub 80 mg/dl), atunci recalibrati senzorul folosind aceasta a doua valoare obtinuta din capilar. Senzorul isi va calibra citirile in urmatoarele 15 minute.

Nu este recomandat ca aceste calibrari sa fie efectuate in perioade de variatie extrema a glicemiei (mai mult de 2-3 mg/dl pe minut), cum ar fi in prima ora dupa servirea unei mese, imediat dupa efort fizic sau dupa tratarea/corectarea unei hipo- sau hiperglicemii. Nu calibrati cand senzorul indica ↑ sageata erticala in sus /jos ↓ sau ↑↑ sageata dubla verticala, in sus/jos ↓↓.

Nu folositi glicemia recoltata din lucuri alternative de testare (antebrat, coapsa) pentru calibrarea senzorului.

Senzorul nu trebuie aplicat in zone cu cicatrici, tatuaje, iritatii. De asemenea, daca folositi aceleasi zone si pentru administrarea insulinei, ar trebui amplasat la distanta de peste 7.5 cm de locul administrarii insulinei sau plasarii setului de infuzie a insulinei, insulina administrata local putand afecta acuratetea senzorului.

Nu folositi acelasi loc, in mod repetat (unul imediat dupa celalalt), pentru insertia senzorului. Rotiti locurile de amplasare asa cum procedati si cu locurile de administrare a insulinei.