Menu

Sfaturi practice

Sfaturi practice

ADEVARUL ti-l ofera glicemia capilara ! Priveste intai glicemia apoi sageata / tendinta. De exemplu :

Evolutie / trend descrescator al glicemiei: valorile in interstitiu ( vizualizate pe senzor) sunt aparent mai mari decat in capilar (interstitiul “ramane in urma” capilarului 5-10 minute) facand ca valorile glicemice mici sa fie semnalizate cu intarziere ( practic glicemia scade intai in capilar si abia apoi in interstitiu)

Capilar 190 150 120 100 80 60 !

Interstitiu 230 190 150 120 100 80 !

Deci, cand senzorul va indica un trend descrescator al glicemiei testeaza glicemia capilara la valori de 100 mg/dl pentru a surprinde aparitia hipoglicemiei .

Totodata, daca tendinta sugerata de senzor este descrescatoare, nu te grabi sa corectezi cu insulina valori glicemice mai mari fara sa faci inainte o glicemie capilara !

Evolutie / trend crescator al glicemiei:

Capilar 100 140 170 200 230

Interstitiu 80 100 140 170 200

Deci, daca tendinta este crescatoare, valoarea in interstitiu (afisata de senzor ) este mai mica decat valoarea reala, in capilar ; pentru inceput, testeaza si glicemia capilara la valori crescute ale glicemiei pentru a aprecia corect necesarul unei corectii cu insulina .

Hipoglicemia si senzorul de glicemie

Daca prezinti acuze tip hipoglicemie dar senzorul arata o glicemie normala, cauta intai tendinta glicemiei pe senzor – daca e scazatoare , inseamna ca intri in hipo si trebuie sa corectezi cu aport de hidrati de carbon; daca tendinta apare stabila ( sageata orizontala, ) fa un test de glicemie capilara pentru a vedea adevarul !

Atentie ! Hipoglicemia apare intai in capilar si abia apoi e resimtita in interstitiu ! Deci, cand pe CGMS apare o valoare scazuta a glicemiei, pe glucometru, in capilar, ea e deja mai mica !

Recuperarea hipoglicemiei pe senzor pare mai lunga deoarece este nevoie de cateva minute pentru ca cresterea glicemiei in capilar sa fie resimtita la nivelul interstitiului. Astfel, daca ai corectat hipoglicemia si valoarea glicemiei pe glucometru incepe sa creasca, pe senzor mai poate persista cateva minute scazuta. Asta te poate face sa corectezi in continuare cu hidrati de carbon, desi nu mai este nevoie, determinand apoi cresteri glicemice !

Deci, pentru inceput, verifica in caz de hipoglicemie si valoarea glicemica cu ajutorul glucometrului. Adapteaza-ti aportul de hidrati de carbon in functie de glicemia capilara. Verifica din nou cu glucometrul pentru a vedea daca ai corectat hipoglicemia !

Setarea alarmelor senzorului

Se discuta tot mai mult despre „ alarm fatigue syndrome” sau „alarm burnout” . Acesti termeni arata stressul indus de sunetul frecvent al alarmei in primele zile dupa instalarea senzorului si vizualizarea valorilor glicemice reale.

Pragul alarmelor trebuie individualizat si permanent adaptat.

La instalarea senzorului, pentru a evita alarmele dese , alarmele pot fi setate cu prag de hipo la 80 mg/dl si prag de hiper la peste 250mg/dl; ulterior, cand ai invatat sa folosesti informatiile primite de la senzor si sa atenuezi „ excursiile” glicemice , poti reduce pragul alarmei de hiper la 180 mg/dl si de hipo la 70mg/dl.

Daca faci multe hipoglicemii lasa pragul alarmei de hipo mai sus, la 80-90 mg/dl.

Atentie la corectia hiperglicemiilor !

Varfurile glicemice dupa mese pot necesita corectie. Evita insa corectiile repetate si tine cont de tipul hidratilor de carbon mancati ( rapizi / lenti ) si profilul insulinei rapide administrate .

De ex, daca ai mancat predominant hc rapizi – varful va fi la 2 ore si apoi va exista tendinta la scadere , deci nu corecta cu doza mare la 2 ore ! ( senzorul poate arata glicemie mare in interstitiu dar in capilar ea deja incepe sa scada )

Inainte de corectii e indicat sa faci si o glicemie capilara !

Situatii in care e obligatoriu sa facem o glicemie capilara :

  • Daca senzorul indica o glicemie mare, inainte de corectia cu insulina
  • Ori de cate ori glicemia indicata de senzor nu pare sa concorde cu realitatea
  • Daca la 15 minute de la o hipoglicemie, cu corectie corespunzatoare de hc, senzorul arata tot hipo
  • Inainte de a conduce, daca glicemia pe senzor e normala si exista o tendinta la scadere

Orice administrare de insulina trebuie precedata de o testare a glicemiei cu glucometrul !

Orice hipoglicemie trebuie verificata si cu glucometrul inainte de corectie (cu exceptia cazurilor in care simptomele sunt certe si impun tratarea hipoglicemiei inainte de verificare).