Menu

Primul centru de telemedicina in Diabetul Pediatric

Primul centru de telemedicina in Diabetul Pediatric

Proiect finantat de Fundatia Vodafone Romania , prin programul Connecting for Good

Beneficiari : copii cu diabet zaharat tip 1

Localizare: National

Anul lansarii : 2017

Buget : 270 160 lei

Scopul proiectului. Scopul proiectului este acela de a extinde aplicatia de telemedicina ce permite urmarirea in timp real a glicemiilor micilor pacienti insulinodependenti atat ca arie de acoperire, la nivel national, cat si ca numar de beneficiari precum si crearea infrastructurii necesare sustinerii ei pe termen lung la nivel national. Intr-o boala in care consultatiile  si recomandarile medicale se bazeaza pana in acest moment pe analiza retrospectiva a datelor legate de glicemie din ultimele 3 luni, schimbam tactica si vom practica o medicina in timp real, asa cum este si aceasta afectiune metabolica, in mod personalizat, individualizat si de finete maxima, dat fiind ca vorbim de copii. 

 Problema. Viata unui copil cu diabet insulinodependent inseamna cel putin 4-5 injectii de insulina zilnic, fiecare dintre ele precedata de cate o intepatura in degetel pentru masurarea glicemiei dar si masuratori intermediare, intre mese, in timpul programului de joaca, in timpul noptii, care sa surprinda excursiile periculoase ale glicemiei si sa previna urgentele glicemice majore. Pentru a indeplini aceasta sarcina zilnica parintii acestor copii renunta la servici si sunt permanent in preajma copilului, acasa, la joaca, la gradinita, pentru a ii permite sa se angajeze in diverse activitati pastrandu-l in siguranta.  Dar acest lucru ar putea  fi  prevenit, copiii cu diabet insulinodependent ar putea fi ingrijiti fara sa necesite spitalizari si fara  sa faca complicatii. 

Solutia. Infiintarea si dotarea primului Centru National de Telemedicina in Diabet pentru a permite preluarea si urmarirea, intr-o prima etapa, a 50 de  copii insulinodependenti din intreaga tara, cu instruirea acestora si a familiior lor dupa curricula folosita pana in acest moment, dovedita eficienta in cadrul celor 2 proiecte deja derulate cu sprijinul Fundatiei Vodafone. 

Resurse și echipamente:

 • 3 medici, 1 asistenta, 1 psiholog
 • 30 sisteme de telemedicina finantate si mentinute functionale, active, cu inregistrarea datelor 24 / 24, 7/7 
 • consumabilele aferente pentru cel putin 3 luni pentru 50 de sisteme de telemedicină;
 • teste pentru măsurarea hemoglobinei glicate;
 • 1 server pentru integrarea si sustinerea tuturor datelor derivate din dispozitivele de telemedicina
 • 1 sistem de asigurare a redundanței conexiunii la Internet prin instalarea unei noi conexiuni de fibră optică 
 • 1 sistem de prevenire a defectiunilor cauzate de intrerupere a electroalimentarii serverului
 •  mărirea performanței de backup a  serverului prin creșterea capacității memoriei RAM
 • 2 monitoare

Rezultate:

 • 50 de beneficiari directi ai senzorilor de glicemie
 • 50 de familii implicate, parinti, frati si bunici care participa acum la ingrijirea copilului cu diabet si carora sistemul de telemedicina le-a schimbat viata
 • 155 de beneficiari ai centrului de telemedicina – copii urmariti direct prin sistemul de telemedicina si sustinuti cu sfaturi / recomandari medicale de catre medici specialisti, voluntari ai Asociatiei, dar si copii al caror sistem de date este sustinut de aparatura din centru
 • Ingrijire medicala de inalta calitate, interactiune facila cu echipa medicala de ingrijire, in orice zi, la orice ora
 • Zero spitalizari cauzate direct de diabet
 • Continuitate in monitorizarea glicemiei pentru toti cei 90 de beneficiari incepand din anul 2015
 • 27 judete acoperite in prezent prin telemedicina ( la care adaugam si orasul  Chisinau  pentru ca telemedicina nu are bariere si binele trebuie raspandit !)
 •  

POVESTEA PROIECTULUI

2017 - Inca un an in care fundatia Vodafone Romania ne este partener de incredere in proiectele ce vizeaza introducerea unui management modern al diabetului insulinodependent al copilului, prin promovarea beneficiilor tehnologiei, respectiv senzori de glicemie si monitorizare continua a glicemiei prin telemedicine.

2017 – Anul in care am beneficiat de sustinere din partea Fundatiei Vodafone Romania pentru constituirea si dezvoltarea primului Centru de Telemedicina in care sunt urmariti copii cu diabet insulinodependent de pe intreg teritoriul tarii. 

Anul acesta avem 50 de beneficiari directi ai sistemului de monitorizare a glicemiei (senzori de glicemie), care se adauga celor 40 de copii sustinuti in cursul anilor precedenti (2015 si 2016). In cadrul acestor proiecte am reusit nu doar sa oferim copiilor cu diabet insulinodependent posibilitatea de a dispune de un sistem tip sensor de glicemie dar am achizitionat si aparatura necesara sustinerii bazei de date, vizualizarii datelor micilor pacienti, asigurarea continuitatii incarcarii si vizualizarii informatiei privind glicemia si interactiunii intre familie si medic.

Proiectele noastre nu inseamna doar “montare de senzori”, inseamna educatie medicala in ceea ce priveste folosirea senzorilor, interpretarea corecta a datelor si integrarea acestor informatii in managementul diabetului, care devine mult mai complex in momentul posibilitatii vizualizarii glicemiei la fiecare 5 minute.

In plus acest proiect inseamna crearea unei comunitati in care fiecare membru, parinte, copil, tanar cu diabet, intelege si cunoaste nevoile celorlalti dar si zile incarcate de emotii, parinti si familii frumoase aflate la inceput de drum, determinate sa lupte, sa invete, sa afle si sa cunoasca. 

In final, va prezentam Povestea lui Emanuel, spusa de Laura Bogaciu. Veti regasi in Emanuel povestea oricarui copil cu diabet insulinodependent din Romania si intrebarile si framantarile oricarei familii care ingrijeste un copil cu aceasta afectiune. Citeste povestea aici.