Menu

Pregatirea / Planificarea sarcinii

Pregatirea / Planificarea sarcinii

Orice sarcina trebuie planificata! In cazul in care nu doresti sa ramai insarcinata in viitorul apropiat, discuta cu medicul tau diabetolog si ginecolog despre metodele de contraceptie si care este cea mai potrivita pentru tine.

In cazul in care doresti sa devii mamica, consultatia preconceptionala este esentiala . Ea cuprinde :

  • Intalnirea cu medicul diabetolog care te urmareste, cu efectuarea unui bilant metabolic ( HbA1c) si al complicatiilor (masurare tensiune arteriala, analize uzuale de sange, examinarea fundului de ochi, examen urina – sumar, microalbuminurie, urocultura). In cadrul acestei consultatii ti se vor explica si complicatiile ce pot surveni in cursul unei sarcinii, atat pentru tine, cat si pentru fat.
  • Consultul ginecologic
  • Informeaza medicul despre alte probleme de sanatate pe care le-ai avut tu sau alti membrii ai familiei

Daca toate cele enumerate anterior nu indica probleme si daca valoarea HbA1c este mai mica decat 6.5 % o sarcina este binevenita oricand din acest moment!

Din momentul in care echipa de urmarire ti-a dat OK pentru a deveni mamica, atentia pentru echilibrul glicemic trebuie sporita. Se vor avea ca tinta urmatoarele valori ale glicemiei :

A jeun 60 – 99 mg/dl

Preprandial (pranz, seara) 60 – 99 mg/dl

Varf glicemic postprandial 100-129 mg/dl

Se va urmari ca valoarea HbA1c sa fie cat mai aproape de limita superioara a normalului < 6 %.

Suplimentele vitaminice cu adaos de acid folic isi au indicatia inca din momentul planificarii sarcinii.

Monitorizarea glicemiei va viza atat testare a jeun si preprandial, cat si dupa mesele principale, la 1-2 ore. Rezultatele testarilor glicemiei trebuie inregistrate in jurnalul de autocontrol ( un caiet in care veti tine evidenta tuturor glicemiilor si dozelor de insulina pe perioada sarcinii si alaptarii) si comunicate medicului diabetolog saptamanal.