Menu

Esti mamica

Esti mamica

Vei observa ca in primul trimestru exista o tendinta catre valori hipoglicemice, necesitand scaderea dozelor de insulina (semnaleaza aceasta medicului tau si sfatuieste-te cu acesta). Pe toata perioada sarcinii consultul cu diabetologul va fi mai frecvent decat esti obisnuita, adica la fiecare 2 – 3 saptamani.

HbA1c va trebui efectuata la fiecare 6 saptamani (in principiu la acelasi laborator).

La fiecare vizita medicala se vor efectua: glicemie, cetonurie, sumar urina iar trimestrial se vor efectua: examinarea fundului de ochi, microalbuminurie si hemoleucograma.

Tensiunea arteriala va fi masurata la fiecare vizita la medic.

Este esential sa renunti la fumat ! Fumatul iti dauneaza tie, amplificand riscul aparitiei complicatiilor diabetului dar influenteaza negativ si evolutia sarcinii si dezvoltarea copilului !

Foarte importanta este si urmarirea greutatii corporale ! Cantareste-te saptamanal si noteaza greutatea in carnetul de glicemii. Discuta cu medicul diabetolog si dieteticianul adaptarea aportului caloric pe perioada sarcinii si alaptarii.

Cateva sfaturi culinare:

Limiteaza consumul de cafea, alimente grase si condimentate.

Consuma lichide intre mese, nu in timpul meselor

Administreaza suplimentul vitaminic dupa cina sau la culcare

Consuma intotdeauna o mica gustare la ora 22.00

Sfatuieste-te cu medicul diabetolog despre ce trebuie facut in cazul in care ai greata si nu te poti alimenta (situatie frecvent intalnita in primul trimestru de sarcina)

NASTEREA

Pregateste-ti din vreme “bagajul” pentru maternitate. Nu uita sa incluzi in el glucometrul, testele de glicemie si insulina!

Tine la curent medicul diabetolog in toata aceasta perioada in ceea ce priveste glicemiile si incearca / insista sa facilitezi colaborarea intre medical diabetolog si obstetrician. Decizia de a naste pe cale naturala sau prin interventie cezariana trebuie luata impreuna cu diabetologul si ginecologul .

Sfatuieste-te cu diabetologul ce atitudine trebuie sa adopti in ziua declansarii nasterii. In general, din momentul declansarii nasterii necesarul insulinic se reduce important, astfel incat este posibil ca in primele zile dupa nastere sa nu fie nevoie sa iti administrezi insulina. Ramane insa esential autocontrolul pentru determinarea prompta a momentului in care necesarul administrarii insulinei revine!

In momentul reluarii insulinoterapiei, necesarul zilnic va fi apropiat de cel anterior sarcinii.

Este foarte probabil ca tinerele cu diabet zaharat gestational sa nu mai necesite tratament insulinic dupa nastere. Este insa strict necesara reevaluarea glicemiei prin determinare ei din sange venos si eventual test de toleranta la glucoza la 6 – 8 saptamani dupa nastere.

DIN NOU ACASA

Alaptatul, noptile nedormite, timpul pe care trebuie sa ti-l dedici (pentru autocontrol, alimentatie, etc. Nu uita : sunt la fel de importante in aceasta perioada ca si pe parcursul sarcinii!) fac din primele luni o piatra de incercare pe care cu siguranta o vei depasi cu brio , alaturi de familia ta .

Tinerele mame cu diabet pot si trebuie sa alapteze ! Alimentatia naturala la san este benefica atat pentru copil (laptele mamei este cel mai sanatos aliment, care ii furnizeaza si apararea contra infectiilor) cat si pentru mama.

Nu incepe cure de slabire imediat dupa ce ai nascut! Sfatuieste-te cu diabetologul despre necesarul caloric adecvat pe perioada lactatie.

Scaderea ponderala trebuie sa fie de maxim 0.5 – 1 kg / luna in primele 6 luni (pe perioada lactatiei).

Pe perioada lactatiei trebuie sa consumi 2 – 3 litri lichide zilnic; este bine sa consumi, de cate ori alaptezi, apa, ceai sau lapte.

Valorile glicemiei vor fi influentate de frecventa alaptatului si de cantitatea de lapte supta de copil, fiind posibil ca in cursul alaptarii sau imediat dupa aceea sa apara hipoglicemii. De aceea este important sa servesti o gustare ( 10 – 15 HC + proteine – carne, branza) inaintea sau in timpul alaptarii . Valorile glicemice vor trebui masurate mai frecvent, pentru a determina in ce masura aceste gustari sunt necesare si suficiente.

Testarea frecventa a glicemiei, alimentatia sanatoasa si legatura stransa cu echipa medicala reprezinta CHEIA SUCCESULUI !